Suomelle hopeaa Special Olympics -kisojen salibandysta

Suomen salibandyjoukkue voitti hopeaa kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisoissa Itävallan Grazissa.

Mestaruus ratkaistiin hieman epätyypillisesti kolmen joukkueen jatkosarjana Suomen, Tšekin ja Venäjän välillä. Suomi ei hävinnyt jatkosarjassa peliäkään, mutta Tšekkiä heikompi maaliero tiesi sitä, että joukkueiden välisessä päätösottelussa 4–4-tasapeli riitti Tšekille kultaan.

Suomi nousi hienosti 0–2-tappioasemasta 3–2-johtoon Janne Ahokaisen, Jani Borgin ja Lauri Kinnusen maaleilla. Sitten Tšekki onnistui kuitenkin taas kahdesti, eikä Kinnusen 4–4-tasoitus viimeisellä minuutilla riittänyt kultamitaleille saakka.

– Tšekki oli onnekkaampi. Parissa tilanteessa nukuttiin vähän ja Tšekki rankaisi niistä armotta. Tämä on ollut kova turnaus ja olen hiton ylpeä tästä joukkueesta, kapteeni Janne Ahokainen totesi.

Suomen joukkue koostui kolmen seuran – SB Vantaan, Kuopion Welhojen ja Tampereen Kooveen – pelaajista ja jokaiselle löytyi oma tärkeä roolinsa joukkueesta. Welhojen Lauri Kinnunen (kuvassa alh.) ihastutti turnauksen aikana kisakatsojia taiturimaisilla kikoillaan.

Lauri Kinnunen– Finaalissa oli kaikki ihan pienistä marginaaleista kiinni. Tiukkaa ja kovaa peliä. Ei kun vain etiäpäin kohti uusia seikkailuja, Kinnunen summasi.

Kooveen maalivahti Jere Nieminen palkittiin turnauksen päätteeksi Suomen joukkueen tsempparipelaajana.

Salibandy oli ensimmäistä kertaa virallisena lajina Special Olympics -talvimaailmankisoissa. Neljä vuotta sitten Etelä-Koreassa salibandy oli mukana näytöslajina.

Pientä haparointia oli vielä havaittavissa uuden lajin osalta kisajärjestäjiltä, kun kahden päivän perusteellisten tasoluokittelujen jälkeenkään ei onnistuttu kasaamaan viiden parhaan joukkueen lohkoa. Suomi, Tšekki ja Venäjä saivat seurakseen Sveitsin ja Irlannin, kun esimerkiksi Ruotsi ja Latvia sijoitettiin alempaan lohkoon. Kesken alkulohkovaiheen tasoluokittelua jouduttiin tarkistamaan ja kärkikolmikko irrotettiin omaksi jatkolohkokseen.

Suomen salibandyjoukkue Itävallan Special Olympics -talvimaailmankisoissa
Jere Nieminen (mv), Koovee
Jani Borg, SB Vantaa
Janne Ahokainen, SB Vantaa
Arttu Paukkonen, SB Welhot
Ville Lahnajärvi, Koovee
Lauri Kinnunen, SB Welhot
Ville Vilkki, SB Welhot
Saul Päivinen, Koovee
Kai Virtanen, SB Vantaa
Valmentajat: Markku Kinnunen ja Kari Seppänen

Suomen ottelut
Alkulohko
• Suomi–Irlanti 9–0 (maalit: Kai Virtanen 2, Arttu Paukkonen 2, Lauri Kinnunen 2, Saul Päivinen, Ville Lahnajärvi, Jani Borg)
• Suomi–Tšekki 3–4 (maalit: Kinnunen, Lahnajärvi, Janne Ahokainen)
• Suomi–Sveitsi 3–1 (maalit: Kinnunen, Ahokainen, Virtanen)
• Suomi–Venäjä 4–2 (maalit: Kinnunen 2, Päivinen, Ahokainen)
• Suomi–Irlanti 12–1 (maalit: Kinnunen 3, Lahnajärvi 3, Borg 2, Ville Vilkki, Virtanen, Paukkonen, Päivinen)
• Suomi–Tšekki 2–2 (maalit: Päivinen, Virtanen)

Jatkolohko
• Suomi–Venäjä 4–3 (maalit: Kinnunen 2, Virtanen, Ahokainen)
• Suomi–Tšekki 4–4 (maalit: Kinnunen 2, Ahokainen, Borg)

Jatkolohkon lopputilanne
1. Tšekki 2 1 1 0 9–6 4
2. Suomi 2 1 1 0 8–7 4
3. Venäjä 2 0 0 2 5–9 0

Kaikkiaan Itävallan kisoissa kilpaili 34 suomalaisurheilijaa kuudessa eri lajissa. Suomalaiset voittivat 24 mitalia: 10 kultaa, 7 hopeaa ja 7 pronssia. Seuraavat talvimaailmankisat ovat vuorossa neljän vuoden kuluttua.

Kuvat: Lauri Jaakkola / VAU ry.

Jaa artikkeli