Seura360-projekti etenemässä pilotointiin

Salibandyn seurakehittymisen 360-projekti on etenemässä määrittelyvaiheesta pilotointiin. Projektin toisessa vaiheessa pilotoidaan laatukriteeristön sähköistä järjestelmää niin teknisiltä ominaisuuksiltaan kuin kriteerikysymysten toimivuuden kautta. Pilotointiin ollaan valikoimassa noin kaksikymmentä eri tyyppistä seuraa.

Pilotointivaiheen tavoitteena on luoda toimiva pohja laatukriteeristön käyttöönottoon vuoden 2017 loppupuolella.

Projektin määrittelyvaihe onnistunut vuorovaikutusprosessi

Seura360-projektin määrittelyvaiheessa seurojen, sekä salibandyliiton edustajista koottu projektiryhmä kokoontui neljään yhteiseen tapaamiseen. Kick off-tapahtumassa luotiin pohjaa vuorovaikutteiselle ja avoimelle projektisyksylle. Tämän jälkeen projektiryhmä kokoontui kolme kertaa pohtimaan kehitysportaita eri teeman ympärille.

Myynnin, markkinoinnin ja tapahtumajohtamisen työpaja keskittyi muun muassa seurojen myyntiin, alueelliseen vaikuttavuuteen ja yhteistyökumppaniverkostojen kehittämiseen. Toisessa työpajassa Salibandyliiton ja Eerikkilän Urheiluopiston vetämä työpaja pohti urheilun johtamisen kehitysportaita ja viimeisessä tapaamisessa ajatushaudottiin hyvän hallinnon, sekä hyvän johtamisen periaatteita ja kehittymisen porrasaskelmia.

Projektiryhmässä asiantuntijajäsenenä toiminut urheilumarkkinoinnin asiantuntija, kauppatieteiden tohtori Arto Kuuluvainen pohti projektisyksyä seuraavasti:
-Prosessi on mielestäni sujunut hyvin. Lähtökohdat ovat tällaisessa isossa kokonaisuudessa väistämättäkin haastavat. Joku katsoo salibandyn kehittämistä enemmän valmennuksen näkökulmasta, toinen taas enemmän liiketoiminnan perspektiivistä. Mukana on ollut paljon eri taustoista tulevia salibandyihmisiä, mutta myös esimerkiksi kovan luokan asiantuntijoita muista palloilulajeista. Niissä työpajoissa joissa olen itse ollut mukana, osallistujien asenne on ollut timanttinen ja ainakin itselleni on jäänyt fiilis, että kaikki todella ovat soutaneet samaan suuntaan. Henkilökohtaisesti arvostan myös sitä, että prosessin aikana olen myös itse oppinut paljon uutta.

– Olen pitänyt paljon siitä, että Salibandyliiton puolelta on jatkuvasti pyydetty palautetta ja suorastaan vaadittu kehittämisehdotuksia prosessin kehittämiseksi. En ole todennäköisesti koskaan ollut mukana projektissa, jossa tähän puoleen olisi kiinnitetty näin paljon huomiota. Kukaan Seura360- ohjelmassa mukana ollut ei voi ainakaan väittää, etteikö tilaisuuksia tuoda ajatuksia esiin olisi ollut tarpeeksi, Kuuluvainen jatkaa.

Uusi vuosi, uuden projektivaiheen aika

Projektin tarkoituksena on toisaalta tuottaa sähköinen työkalu salibandyliiton jäsenille itsearvioinnin ja kehittymisen tueksi, toisaalta kehittää laatuportaikkoa myös salibandyliiton toimihenkilöiden parempaan asiakaspalveluun paremman vuorovaikutuksen (kuten säännöllisemmät seuravierailut) ja yhteisen tavoitteellisuuden kautta.

Seura360-projektin projektipäällikkönä (2.5.2017 asti) toimiva salibandyliiton kehityspäällikkö Mika Saastamoinen kommentoi projektikevättä odottavin miettein:
– Määrittelyvaiheen ideariihistä on nyt päästy eteenpäin siihen vaiheeseen, kun ideoinnista tuotetaan laatujärjestelmää. Työpajat antoivat laajan näkemyksen siihen, millä eri tavoin viisi laatuporrasta sisältävä järjestelmä haastavat kehityskysymyksillä seurakenttää. Nyt on sen aika, kun tämä pohja tulee tuottaa järkeväksi kokonaisuudeksi ja kevät on varmasti niin onnistumisten kuin väärien päätösten kevät, kuten hyvään ja avoimeen pilotointiin kuuluukin. Toivottavasti vaan epäonnistumme pilotissa niin monta kertaa, että itse järjestelmän laajempi käyttöönotto on onnistuminen.

Pilotointivaiheen alussa laatujärjestelmän sisältöä ja rakennetta muokataan kahdessa kehityspäivässä tammikuun aikana ja tämän jälkeen tuotettu materiaali käy vielä yhden kommentointikierroksen ennen päätymistään itse sähköisen järjestelmän pilottiin. Sähköisen järjestelmän pilotoinnissa itse järjestelmän ja sen sisällön pilotointia mukana tulee myös seuravierailujen pilotointia. Odotan ainakin itse innolla niitä kokemuksia, mitä seuravierailut tuovat oman työn lisäpainoksi antaen varmasti samalla hyviä kriittisiä näkökohtia siihen, mitä asioita emme ole osanneet vielä ottaa järjestelmästä tai seuravierailussa huomioon.

Laatuportaikon merkitys seurojen kehittymiselle

Projektin päämäärä on kehittää salibandyn seurakehittymistä ja tuoda salibandyliiton puolesta konkreettisia apuvälineitä kehittymisen tueksi.

Kuuluvaisen näkemys projektin mahdollisuuksista on luottavainen:
– Useamman seuran edustajat ovat jo todenneet, että Seura360- projektissa syntyy ikään kuin itsestään eräänlainen käsikirja tai check-list, joka voidaan ottaa seuran kehittämisen selkänojaksi. Jokainen ymmärtää, että salibandy on nuori laji, eikä huipulle ole mitään oikotietä. Projektin aikana on konkretisoitu askel askeleelta mitä vaatii seuran kehittäminen nollatasolta kansainväliselle huipulle

Pitkäjänteisen ja järjestelmällisen työn kautta huippusalibandy tulee ammattimaistumaan ja myös ruohonjuuritasolla seurat tulevat ottamaan ripeitä askeleita. Ammattimaisuudella en tarkoita täysammattilaisuutta, vaan ennemminkin seuratoiminnan kehittämistä niin, että lajin harrastamiselle luodaan optimaaliset olosuhteet. Toki tämä vaatii mm. nykyistä suurempia tuloja seuroille ja tämänkin takia esimerkiksi myyntiä, markkinointia ja viestintää on todella pohdittu laatujärjestelmää kehitettäessä.

Kysyttävää seura360-projektista?

Ota yhteyttä kehityspäällikkö Mika Saastamoiseen:
puh.0400-529008 / mika.saastamoinen[a]floorball.fi

Lue myös:

Seurakehittyminen 360 -projekti polkaistiin käyntiin Tampereella

Seurakehittyminen 360 yhteistyötahot Zemppi Sport ja Eerikkilän Urheiluopisto

Jaa artikkeli