Petri Kettunen: Huippu-urheilu pelaajakehityksen ytimessä

Huippu-urheilujohtaja Petri Kettunen esitteli huippu-urheilusektorin linjauksia valtuuston kokouksessa 16.4.

Huippu-urheilun kannalta olennaiset kehityskohteet liittyvät tiukasti yksilöiden kehittämisen tukemiseen. Floorball Academyn ja Pelaajapolun toimintoja yhdistetään uudeksi toimintatavaksi vaikuttaa pelaajien arkeen.

Uudessa mallissa yhdistetään FBA:n ja Pelaajapolun hyvät puolet ja uusi tulevaisuuden maajoukkuetie aloitetaan E1-junioreista ja se tulee rakentumaan seurajoukkueiden ja valtakunnallisesti koottujen united-joukkueiden toiminnan kautta.

Seuravalmennus tulee kulkemaan koko ajan mukana maajoukkuetiellä pelaajien kanssa. Valmentajien materiaalipankki Floorball Centressä on tällä hetkellä yli 2 100 käyttäjää ja palvelun sisältöjä kehitetään koko ajan. Sieltä löytyy vinkkejä ja harjoitteita lajitaitojen, -taktiikan ja fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Maalivahtivalmennusosio aukeaa kesällä 2016.

Yksilöiden kehittämisessä olennainen osa on urheiluakatemiaverkosto, jossa salibandy on tällä hetkellä valtakunnallisesti mukana 21 akatemiassa. Uutena toimintona käynnistyy Suomessa syksyllä 2016 urheiluyläkoulut, jotka tuovat yläasteikäisille urheilijoille merkittävästi lisää ominaisuus- ja lajiharjoittelua koulutyön yhteyteen.

Salibandyliitto ja seurat vastaavat lajisisältöjen tuottamisesta urheiluyläkouluihin ja koulu vastaa ominaisuusharjoittelusta. Toisen ja korkea-asteen akatemiavalmennuksen kehittämisessä käynnistyy pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa huippu-urheiluohjelma, jossa tavoitteellisesti huipulle pyrkiville urheilijoille tarjotaan paremmin suunnattua yksilöllistä harjoittelua henkilökohtaisten kehityssuunnitelmien mukaisesti.

Laji- ja pelianalyysityötä ollaan kehittämässä yhdessä Kilpa ja huippu-urheilukeskuksen (KIHU) kanssa, jotta jatkossa valmennusprosesseja niin maajoukkue- kuin seurajoukkuetasolla pystytään vielä tehokkaammin johtamaan faktatiedon pohjalta. Huippu-urheiluverkoston eri sidosryhmien yhteinen tapaaminen ja ensimmäiset salibandyn huippu-urheilupäivät järjestetään Eerikkilässä 12.-13.5.2016.

Huippu-urheilupäivillä halutaan saada kaikki keskeiset toimijat yhdessä miettimään ja pohtimaan suomalaisen salibandyn, pelaajakehityksen ja tulevaisuuden suuntaviivoja.

Teksti: Petri Kettunen, Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja.
Kuva: Juhani Järvenpää.

Jaa artikkeli