Kuntavaalit 2017 – vaikuttamisen paikka

Jälleen on se aika, kun poliitikot jalkautuvat kansan pariin tekemään vaalityötä ja keräämään ääniä. Toisin sanoen poliitikot ja kuntapäättäjät ovat herkimmillään ja vastaanottavaisimmillaan. He ovat valmiina herkällä korvalla kuuntelemaan kuntalaisia, äänestäjiä.

Sekä antamaan vaalilupauksiaan. Miksi emme hyödyntäisi tätä momentumia? Olkaamme nyt aktiivisia liikunta- ja urheiluasioiden edistämisessä.

Erityinen momentum

Kuntavaalit 2017 järjestetään 9.4. Kuntavaaleissa valitaan kuntiin uudet poliittiset päättäjät ja luottamusjohto. Nyt salibandyväellä on erityinen momentum ja syy olla aktiivinen liikunnan asioiden ja erityisesti salibandyasioiden esilletuomisessa ja edistämisessä.

Miksi näin ?
Ensinnäkin Sote- ja aluehallintouudistus tulee muuttamaan liikunnan asemaa kunnallisessa päätöksenteossa monellakin tapaa. Ja pääosin huonompaan suuntaan. Suuntaus kuntahallinnossa on pitkälti sellainen, että liikuntalautakuntia yhdistetään sivistys- ja kulttuuritoimeen, liikunnan virkamiesten toimia yhdistetään ja niputetaan kulttuurin, sivistys- ja opetustoimen virkoihin.

Kun liikuntatoimen luottamusjohto muodostuu suurelta osin kulttuuri- tai sivistystoimen asiantuntijoista, on suuri vaara, että myötätunto ja ymmärrys liikuntaa kohtaa vähenee. Liikunta-asioiden edistäminen ei ehkä tulevaisuudessa olekaan kyseisten lautakuntien ytimessä eikä intohimoissa. Siksi olisi erityisen tärkeää, että vaaleissa menestyisi liikuntamyönteiset kuntavaaliehdokkaat.

Toiseksi. Salibandyn positiivinen noste ja seurojen myönteiset kehitysnäkymät antavat uskoa ja erityisen syyn olla aktiivinen. Juuri salibandy, matalan kynnyksen harrastusmuotona, tarjoaa niitä laajasti peräänkuulutettuja mahdollisuuksia, joilla kansalaisia saadaan aktivoitua ja innostettua liikkumaan. Salibandy tarjoaa ratkaisua kuntalaisten liikunnan lisäämiseen siten, että hyvinvointi ja terveys kuntalaisilla kohenee.

Kolmanneksi. Koko salibandyn yhteiseen visioon (Salibandyn visio ja strategia 2028) on kirjattu seuraavaa:
”Yhteiskunnan mahdollisuudet olla luomassa hyvinvointipalveluita kansalaisille ovat jatkossa yhä rajallisemmat. Haluamme olla mukana tekemässä yhteistyökunnistamme parempia ja viihtyisämpiä paikkoja asua ja elää edesauttamalla henkilöiden omaa kykyä ja halua pitää omasta hyvinvoinnistaan parempaa huolta. Salibandy on enemmän kuin urheilua. Lisäämme hyvinvointia salibandyn avulla. Olemme aktiivinen toimija suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentamisessa sekä kansainvälisessä salibandy-yhteisössä. Tiedostamme oman yhteiskunnallisen vastuumme ja toimimme sen mukaisesti. Olemme mukana laajasti suomalaisten elämässä. Kehitämme palveluitamme siten, että ne palvelevat sekä kaupunkien että maaseudun asukkaiden tarpeita. Seurat muodostavat paikallisen tason toiminnan ytimen.”

Liikuntajärjestöjen yhteiset teemat

Liikunnan yhteinen teema kuntavaaleihin on ”tilaa liikkeelle” ja haaste kunnille ”tyhjät tilat käyttöön”. Kuntavaalivaikuttamiseen on valittu panopistealueiksi neljä teemaa:
1. arki- ja lähiliikunnan edistäminen
2. kuntalaisten kuuleminen ja osallisuus liikunta-asioissa
3. liikunnan palveluketjut
4. liikunta varhaiskasvatuksessa ja kouluissa

”Tilaa liikkeelle” -teemalla tarkoitetaan kolmea tilaa: paikoissa, mielissä ja kunnan strategioissa. Olympiakomitean ”Liikkujan polku” -verkoston vaikuttamisen työryhmä on koonnut jämerän infopaketin kuntavaalivaikuttamiseen.

Vakuuta faktoilla

10 vaikuttamisen sääntöäMiten kuntavaikuttamista kannattaa tehdä? Miten lähestyä kuntavaaliehdokasta?
Ensimmäinen perusprinsiippi on, ettei aivan ”tyhjin käsin” kannata vaikuttamistyötä tehdä. Asioiden taustoista kannattaa ottaa selvää. Ensin kannattaa lähestyä kunnan liikunnan ja urheilun kokonaisuutta laajemmasta näkökulmasta kuten kuntalaisten, veronmaksajien hyvinvoinnin ja terveyden perspektiivistä.

Perehdy miten kunnassasi on liikunnan asiat hoidettu, mitä on tehty hyvin ja missä on parantamisen varaa. Mitä hyvää liikunnan avulla voidaan kuntalaisille tehdä, tai kääntäen mitä kustannuksia liikkumattomuus tai puutteellisesti hoidettu liikunta kunnalle aiheuttaa.

Esimerkiksi Urhes Liikuntasuunnittelu on tehnyt ansiokasta selvitystyötä liikkumattomuuden kustannuksista kunnittain. Urhes Liikuntasuunnittelun Anton Ahosen blogista ”Liikkumattomuuden kustannukset kunnittain” löytyy hyvää faktaa sote-palveluiden ja liikuntapalveluiden nettokustannuksista kunnittain sekä arvio liikkumattomuuden kustannuksista kunnittain.
Blogissa on myös havainnollisesti merkattu kunnat liikennevaloperiaatteella kuinka kunta sijoittuu valtakunnallisessa vertailussa.

Hyvää faktaa on saatavilla myös Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen ns. TEAviisarista. TEAviisari tarjoaa kuntakohtaisesti faktaa kunnan liikunta-asioiden tilasta. Viisari osoittaa selkeästi millä osa-alueilla kunnassa on asiat hyvin, huonosti tai parannettavaa.

Jo näiden faktojen avulla on helpompaa ja vakuuttavampaa lähestyä kuntavaaliehdokasta liikunta- ja salibandyasioiden edistämismielessä. Myös liikuntalaki asettaa tiettyjä velvoitteita kunnille kuntalasten liikunnan järjestämisen suhteen. Tarjoa ratkaisua sen velvoitteen hoitamisessa. Salibandy tarjoaa parhaimmillaan matalan kynnyksen mahdollisuuden liikkua ja harrastaa periaatteessa kaikille kuntalaisille, laajoille massoille. Se puhuttelee.

Kymmenen kultaista sääntöä vaikuttamiseen
1. määritä ja rajaa tavoite
2. tunne poliittinen prosessi
3. vakuuta faktoilla, älä liioittele
4. alä painosta tai uhkaile
5. ole rehellinen
6. oikea ajoitus ja muotoilu
7. tiivistä viesti, älä jaarittele
8. tarjoa ratkaisua
9. ole avoin ja rohkea
10. usko asiaasi

Jari Kinnunen
Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja
jari.kinnunen(at)floorball.fi
0400 529 000
Twitter @kinnuin | Facebook.com/kinnuin | Instagram @kinnuin | WhatsApp @kinnuin

Jaa artikkeli