Keskitetty erotuomaripalkkioiden maksaminen testivaiheeseen

Keskitetyn erotuomaripalkkiomaksujärjestelmän pilottia testataan junioreiden SM-sarjakarsinnoissa

Salibandyliitto ja kymmenen jäsenseuraa kokeilevat kaudella 2014-15 sähköistä keskitettyä erotuomaripalkkioiden maksujärjestelmää. Pilottiseurat ovat Esport Oilers, M-team, Tapanilan Erä, Salibandyseura Viikingit, Steelers Jsb, Koovee, Haukiputaan Heitto, Pöytyän Urheilijat, SB Welhot ja Lehmo Balls-96. Pilotti kattaa em. seurojen kaikki joukkueet kaikissa liiton järjestämissä virallisissa sarjoissa. Näiden seurojen lisäksi pilottikaudella järjestelmää testataan kaikissa nuorten SM-sarjan, naisten 1. divisioonan ja miesten 3. divisioonan runkosarjojen otteluissa.

Järjestelmää on valmisteltu ja testattu kesän aikana ja käytännön testivaihe käynnistyy 23.-24.8. pelattavissa B-, C1 ja C2-poikien sekä C-tyttöjen SM-karsintaturnauksissa. 

Tämä tarkoittaa sitä, että seurasta riippuen otteluissa voi olla kolme erilaista erotuomaripalkkion maksukäytäntöä:

  1. Pilottiseuran joukkueet eivät maksa erotuomaripalkkiota käteisellä, vaan erotuomari laskuttaa maksun Sbet-järjestelmän kautta. Joukkueella on Salibandyliiton pilottiseuralle toimittama kirjallinen vakuutus/todistus pilottiin osallistumisesta, jonka joukkueen edustaja esittää erotuomarin sitä pyytäessä ottelun yhteydessä.
  2. Ennakonpidätyksen suorittava seura perii ennakkoveron kuten kaudella 2013-14, antaa kuitin erotuomarille pidätetystä verosta ja erotuomari antaa seuralle kuitin maksetusta erotuomaripalkkiosta. Erotuomarin tulee valmistautua esittämään verokorttinsa joukkueen edustajalle. Lisäksi hyödyksi on ja maksutilannetta nopeuttaa, mikäli erotuomari laskee valmiiksi ennakolta perittävän veron suuruuden ja joukkueen edustajalla on riittävästi vaihtorahaa mukana.
  3. Vuosi-ilmoituksen erotuomaripalkkioista tekevä seura maksaa erotuomaripalkkion kokonaisuudessaan ennen ottelua ja saa erotuomarilta kuitin maksetusta erotuomaripalkkiosta.

Pilottihankkeessa luovutaan vallitsevasta tavasta, jossa joukkueet maksavat erotuomaripalkkion ottelutapahtuman yhteydessä. Seuroille ja joukkueenjohtajille edut näkyvät mm. siinä, että käteiskassojen tarve vähenee kun liitto hoitaa erotuomarimaksujen verotuksen ja vuosi-ilmoitukset seurojen puolesta. Kuittien tarkistaminen ja vaihtaminen kentän laidalla poistuu. Toiminta turnauksissa helpottuu ja nopeutuu.

Käytännössä pilotissa Salibandyliitto suorittaa erotuomaripalkkiot keskitetysti seurojen puolesta ja laskuttaa erotuomaripalkkiot pilottihankkeeseen osallistuvilta seuroilta. Tavoitteena on, että kaudesta 2015-16 lähtien kaikki Salibandyliiton sarjat, seurat, joukkueet ja erotuomarit siirtyvät uuden järjestelmän piiriin.

Uudesta järjestelmästä hyötyjä monelle
Erotuomareiden tietoturva paranee, kun kuitteja ei unohdu halleille ja henkilötiedot ovat suojatussa sähköisessä järjestelmässä. Verotusasiat selkiytyvät, palkkioiden maksuaikataulu täsmentyy ja ennakoitavuus paranee. Erotuomareiden ei tarvitse kirjoittaa ja allekirjoittaa käsin kuitteja seuroille.

Erotuomareille palkkionmaksua on suunniteltu tehtäväksi 2-4 kertaa kuukaudessa. Erotuomarit voivat myös päättää millä syklillä haluavat palkkiot maksatukseen, kuitenkin niin että syyskauden laskut tulee olla tehtynä vuoden loppuun mennessä. Kevätkauden osalta takaraja on toukokuun alussa, jotta seurojen maksujen tasaus voidaan tehdä toukokuun loppuun mennessä.

Pilottiin osallistuvia seuroja laskutetaan erotuomaripalkkioiden osalta kaksi kertaa kauden aikana. Ensimmäinen maksuerä (60%) on syyskuussa ja toinen (40%) helmikuussa. Toukokuussa tehdään kustannusten tasaus, mikäli palkkioita on maksettu liikaa tai liian vähän. Järjestelmän kustannukset seuroille on neuvoteltu mahdollisimman alas ja ne ovat noin 3€/erotuomaripalkkio. Summa koostuu järjestelmän rakentamisen, ylläpidon ja kehittämisen kuluista sekä tilitoimistolle maksettavasta palkkiosta.

Pilottiseuroille ja erotuomareille (Sbet:iin) on toimitettu tarkempi toimintaohje pilotin käynnistymisestä. Ohjeet löytyvät myös floorball.fi -sivustolta: palvelut -> materiaalit -> säännöt ja ohjeet -> keskitetty erotuomaripalkkioiden maksaminen. Pilotin etenemistä kauden aikana voi seurata erotuomaritoiminnan osiossa pilotin omalla sivulla. Toimintaohjeita päivitetään kokemusten karttuessa. Erotuomareiden ensisijaiset vuorovaikutuskanavat ovat Facebookin erotuomariryhmät ja Sbet:n foorumi. Seurat voivat antaa palautetta kokemuksista sähköpostilla järjestötoiminnan päällikkö Mervi Kilpikoskelle tai Facebookin kautta. Ensimmäisen testiviikonlopun jälkeen arvioidaan järjestelmän toimivuutta ja päätetään, jatketaanko pilottia suunnitelman mukaisesti.

Lisätietoja pilottiin liittyen, Salibandyliitto: Järjestötoiminnan päällikkö Mervi Kilpikoski (0400 529008), erotuomaripäällikkö Jukka Parviainen (0400 529005), talouspäällikkö Claes Grapes (0400 529038).

Lisätietoja maksujärjestelmään liittyen: Toimitusjohtaja Petri Suhonen, Effectit Oy (044 7582313)

Jaa artikkeli