Jarkko Rantala ja Hannu Santanen aloittavat uusien U16-maajoukkueiden päävalmentajina

Eerikkilän Urheiluopiston Floorball Academy (FBA) ja Salibandyliitto ovat yhdessä palkanneet kaksi päätoimista henkilöä MAAJOUKKUETIE FBA-toimintaan kahden vuoden määräajalle.

FBA-valmentajana/-kouluttajana ja poikien U16-maajoukkueen päävalmentajana 1.5.2017 aloittaa Jarkko Rantala. Samalla tehtäväsisällöllä tyttöjen U16-maajoukkueen päävalmentajana 1.4.2017 aloittaa Hannu Santanen.

Valittujen henkilöiden työtehtävistä puolet koostuu Eerikkilän Floorball Academy -toiminnasta ja puolet pitää sisällään Salibandyliiton valmennus- ja koulutustehtäviä MAAJOUKKUETIE-toiminnassa.

Jarkko Rantala, 48, on pitkän linjan valmentaja ja toiminut niin junioreiden kuin aikuisten parissa. Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkuetta hän valmensi vuosina 2009-2013. Hänen johdollaan Suomen pojat saavuttivat MM-kultaa keväällä 2011 ja kaksi vuotta myöhemmin tuloksena oli pronssia. Salibandyliigassa hän on valmentanut Classicia ja lappeenrantalaista NST:tä. Tällä kaudella hän valmentaa Sveitsin toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla pelaavaa Zug Unitedia tavoitteena nousu ylimmälle sarjatasolle.

– Koen alkavan U16-maajoukkuetoiminnan erilaisena haasteena kuin alle 19-vuotiaiden kanssa tekemisen. Kilpailullinen puoli on nuorempien kanssa toisarvoisempi seikka. Tässä korostuu enemmän kasvatuksellinen puoli ja se, että pääsee konkreettisesti tekemään pohjatyötä, jotta meillä olisi joskus tulevaisuudessa uusia vastuunkantajia, Rantala paaluttaa.  

– Toisena tärkeänä asiana tulee yhteistyö seuravalmentajien kanssa, johon FBA- ja MAAJOUKKUETIE-toiminta antavat hyvän pohjan. Nyt on hyvä tilaisuus pysähtyä katsomaan asioita eri kantilta kuin mihin olen tottunut.

Hannu SantanenHannu Santanen, 34, on toiminut vuodesta 2003 lähtien käytännön seuravalmennuksessa ja valmennuspäällikön tehtävissä. Lisäksi hän on ollut mukana Salibandyliiton alue- ja ikäluokkavalmentajana kuin myös Urheiluakatemiavalmentajana. 

– Näkemystä ja kokemusta on tullut valmennustyöskentelystä sekä sekä seurapuolelta kuin Salibandyliiton järjestämässä valtakunnallisessa juniorivalmennuksessa. Nyt olen lopettelemassa opintovapaata ja odotan suurella mielenkiinnolla uusia tehtäviä, hän kertoo.

Pääsarjatasolla Santanen on valmentanut vuodesta 2007 lähtien, ensin Ilveksessä ja viimeisimpänä Kooveen liigamiesten peräsimessä. Ja vierähtipä yksi kausi myös valmentajana Saksassa. Etenkin Urheiluakatemia- ja seuravalmennuksessa on painottunut toiminta tyttöjunioreiden kanssa.

Rantala ja Santanen vastaavat U16-maajoukkueiden toiminnan suunnittelusta ja valmennuksen johtamisesta yhteistyössä U19-valmennuksen ja Salibandyliiton johtoryhmän kanssa. Tehtäviin oleellisesti kuuluvat myös MAAJOUKKUETIE-kokonaisuuden koordinointi ja verkostotoiminta yhteistyössä maajoukkue- ja MAAJOUKKUETIE-valmentajien kanssa.

Päävalmentajat osallistuvat kehittymisen seurantatapahtumien johtamiseen ja toteuttamiseen ja vastaavat lisäksi täydennyskoulutusprosesseista ja seurakäynneistä sekä yhteistyöstä seurojen valmennuspäälliköiden ja valmentajien kanssa FBA-tiimin jäsenenä.

MAAJOUKKUETIE FBA konsepti – pelaajakehityksen uusi aika

Salibandyliiton Pelaajapolku uudistuu maajoukkuetieksi 2017. Maajoukkuetie toteutetaan Eerikkilän Floorball Academyn (FBA) toimintaperiaatteiden mukaisesti. Pelaajakehityksen varmistamisen lisäksi keskeistä on seurojen valmentajien ja valmennuspäälliköiden osaamisen lisääminen. MAAJOUKKUETIE FBA toiminnan tavoite on kehittää suomalainen pelaajien kehittämisen malli maailman parhaaksi. Avainasiana uudistetussa pelaajakehitysjärjestelmässä on maajoukkue- ja maajoukkuetievalmentajien yhteistyö seuravalmennuksen ja valmennuspäälliköiden kanssa.

Kuvat: Juhani Järvenpää ja Koovee.

Jaa artikkeli