2000-syntyneiden yhteishaku ja lajiliittopisteytys 2016

Kevät lähestyy ja 9. luokkalaisten on aika päättää, missä he haluavat jatkaa toisen asteen opintojaan. Päätöksen teko on haastavaa, jos ei ole varma, mitä elämältään haluaa.

Osa luonnollisesti on suunnitellut kaikki askelmerkit tulevaan, toiset taas pohtivat, miten selvitä ensi viikkoon vapain mielin. Ysiluokkalaisilla on siis edessään tärkeä hetki. Lajiliittona ja urheilujärjestönä meitä luonnollisesti kiinnostaa, miten lajimme nuoret urheilijat saataisiin eri puolella Suomea lisäharjoittelun piiriin mahdollisimman laajoin joukoin.

Kaksoisura – urheilun ja opintojen yhdistäminen

Suomessa urheilun ja opintojen yhdistämiseen on monia eri tapoja, kuten on myös tapoja tulla huippu-urheilijaksi. Akateemisen uran mahdollistaminen ja huippu-urheiluun valmistavan harjoittelun yhdistäminen onnistuu erityistehtävän saaneissa urheilulukioissa, joita on Suomessa 13.

Näiden urheilulukioiden lisäksi on lukioita, jotka ovat valinneet liikunnan painotuksen ja tarjoavat mahdollisuuden suorittaa osan opinnoista valmennuskurssien kautta. Kaikkia ei kuitenkaan kiinnosta akateeminen ura. Silloin urheilun ja opinnot voi yhdistää erityistehtävän saaneissa ammatillisissa oppilaitoksissa, joita on myös 13 Suomessa. Näistä oppilaitoksista lisää tiedotteen lopussa.

Lajiliittopisteet osa sisäänpääsyä

Urheilulukiot, liikuntapainotteiset lukiot ja urheilupainotteiset ammatilliset oppilaitokset käyttävät osana sisäänpääsyperusteita lajiliittopisteitä, joita lajiliitoilla on mahdollisuus antaa 0-6 pistettä. Muut sisäänpääsykriteerit ovat urheilulukioissa, keskiarvo (4-10 pistettä) sekä koulun omat pisteet (0-4), joita koulu voi antaa painopistelajeilleen. Ammatillisella puolella lajiliittopisteiden lisäksi painotetaan tiettyjen aineiden arvosanoja sekä valinta-/soveltuvuuskoetta.

Salibandyliitto saa vuosittain noin 250 lajiliittopisteytyspyyntöä. Lajiliittopisteet annetaan Olympiakomitean ohjeistuksen mukaan 4.-22.4.2016 välisenä aikana. Lajiliittopisteet annetaan yhteistyössä Salibandyliiton ikäluokkavalmentajien ja toimihenkilöiden toimesta.

Lajiliittopisteytyspäivät –
mahdollisuus lisänäyttöihin

Lajiliittopisteytyspyynnöt tulevat oppilaitoksilta. Hakijoiden ei tarvitse itse niitä pyytää. Salibandyliitto pitää lajiliittopisteytyspäiviä niillä paikkakunnilla, missä hakijamäärät ovat suuria ja valmennus on organisoitu huippu-urheiluun tähtääväksi. Lisäksi osassa urheiluakatemioista akatemiavalmentajat järjestävät pisteytyspäiviä hakijoille – kts. listaus alla.

Salibandy on ainoa laji, missä pisteytyspäiviä järjestetään. Tällä toimenpiteellä Salibandyliitto haluaa tukea niitä pelaajia, jotka eivät ole olleet vielä Salibandyliiton pelaajapolkutapahtumissa, saadakseen oikeudenmukaiset lajiliittopisteet hakuprosessiin.

  • 11.-13.4. Helsinki, pääkaupunkiseudulle hakevat
  • 8.4. Tampere, Sammon keskuslukioon ja Treduun hakevat
  • 13.4. Kuopio, Klassilliseen lukioon ja Sakkyyn hakevat
  • 14.4. Turku, Kerttulin lukioon ja Turun ammatti-instituuttiin hakevat
  • avoin Seinäjoki, ilmoitetaan kutsussa

Tilanne avoin tai pisteytyspäivä ilmoitetaan kutsussa: Oulu, Jyväskylä ja Lahti.

Muualla ei järjestetä pisteytyspäivää!

Hakijat kutsutaan lajiliittopisteytyspäivään sähköpostiviestillä josta löytyy myös ohjeet, miten voi valmistautua pisteytyspäivään.

Huippu-urheiluohjelma
alkaa syksyllä Märskyssä

Salibandyliitto on sopinut yhteistyössä Mäkelänrinteen urheilulukion (Märsky) ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa, että elokuussa 2016 aloitetaan uusi salibandyn huippu-urheiluohjelma Märskyssä. Huippu-urheiluohjelman avulla Salibandyliitto mahdollistaa valituille urheilijoilla yksilöllisen kehitys- ja harjoitussuunnitelman toteutuksen ja seurannan yhteistyössä seuravalmennuksen kanssa.

Huippu-urheiluohjelman tavoitteena on kehittää urheilijoiden valmiuksia huippu-urheiluun ja isossa kuvassa kasvattaa näistä urheilijoista aikuisten maajoukkuepelaajia. Huippu-urheiluohjelmaan valitaan Märskyn oppilaita sekä Helmi liiketalousopiston ja Brändö Gymnasiumin oppilaita.  

Lajiliittopisteitä pyysivät seuraavat oppilaitokset ja urheiluakatemiat 2015

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia, Urhea
Pohjois-Haagan yhteiskoulu, urheilulukio
Mäkelänrinteen urheilulukio
Sotungin lukio, liikuntapainotus
Leppävaaran lukio, liikuntapainotus
Brändö Gymnasium, liikuntapainotus
Haukilahden lukio, liikuntapainotus
Stadin ammattioppilaitos
Helmi liiketalousopisto, urheiluoppilaitos
Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia
Lahden lyseo, urheilulukio
Joensuun urheiluakatemia
Hämeenlinnan lyseon lukio, liikuntapainotus
Porin suomalaisen lyseon lukio, urheilulukio
Oulunseutu urheiluakatemia
Kastellin urheilulukio
Sammon keskuslukio, urheilulukio
Tampereen seudun ammattiopisto, urheiluoppilaitos
Kerttulin lukio, urheilulukio
Turun ammatti-instituutti, urheiluoppilaitos
Kuopion klassillinen lukio, urheilulukio
Savon aikuis- ja ammattiopisto, urheiluoppilaitos
Voionmaan lukio, urheilulukio
Lapin urheiluakatemia

Lisätietoja Salibandyliitossa:

Lasse Eriksson
Valmennuspäällikkö
Nuorten Olympiavalmentaja
Salibandyliitto
Alakiventie 2, 00920 Helsinki
lasse.eriksson(at)floorball.fi
+358 400 529 016

Jaa artikkeli