Yllättäjä-Indiansin pörssihai: ”Otetaan pallo kokonaan pois Classicilta”

Westend Indiansin nuorella hyökkääjällä Heikki Iiskolalla on tänään ikimuistoinen päivä.

Julkaistu 17.3.2017 09:20

Tämän jutun julkaisun aikoihin aamupäivällä Iiskola, 18, kuvaannollisesti hikoilee ylioppilaskirjoituksissa englannin kokeen parissa.

Illalla on luvassa aivan oikeaa hikoilua, mutta erittäin mieluisissa merkeissä. Iiskola pääsee ensimmäisen kerran urallaan pelaamaan Salibandyliigan pudotuspelin kotiyleisönsä edessä. Iiskola myöntää, että valmistautumisessa pääpaino on ollut salibandyssä.
- Kirjoitan vain kaksi ainetta, äidinkielen ja englannin, joihin ei paljon voikaan lukea. En hirveästi stressaa kirjoituksista, vaan panostan tällä hetkellä enemmän sählyyn. Kokeeseen tietysti keskityn, mutta se unohtuu heti kun se on ohi, Iiskola miettii.

Siihen Iiskolan ison päivän päätapahtumaan asetelmat eivät voisi olla juuri herkullisemmat. Espoolaiset kävivät keskiviikkona Tampereella hakemassa pudotuspeliavauksesta voiton, johon tuskin kukaan ”Heimon” ulkopuolella uskoi: runkosarjan voittaja ja hallitseva Suomen mestari Classic kaatui heimoveljien käsittelyssä todellisessa trillerissä 8-9.

Iiskola iski uransa ensimmäisessä pudotuspelissä kovat tehot 2+2. Nuorukainen alusti Indiansin kaksi viimeistä maalia.
- Tosi hyvä fiilis jäi, varsinkin kun kyseessä oli eka pudotuspelini. Edes se ei haittaa, että toinen maaleistani oli aika räkäinen. Odotan innolla perjantaita, että pääsemme jatkamaan siitä mihin jäimme, Iiskola maisteli.

Keskiviikon ottelun voittomaali hämmästytti Iiskolaa vielä torstaina. Indians pääsi rokottamaan vain 33 sekuntia ennen täyttä aikaa.
-Meillä oli vapari ihan Classicin vaihtopenkin edestä. Annoin nopean keskelle (Teemu) Venäläiselle, joka oli unohdettu ihan vapaaksi ja laukoi sisään, Iiskola ihmetteli.

Ei edes kovin hyvä peli

Kun runkosarjan kahdeksas voittaa maajoukkuemiehiä vilisevän suurimman mestarisuosikin vieraissa, voisi kuvitella, että tämä altavastaaja on onnistunut täydellisesti. Iiskolan mukaan näin ei kuitenkaan ollut.
- Voitto maistui erittäin hyvältä, vaikkemme pelanneetkaan parasta peliämme. Teimme paljon virheitä, joista Classic pääsi rokottamaan. Mutta siitä on hyvä lähteä parantamaan, Iiskola mietiskeli.

Virheitä lukuun ottamatta Indians onnistui Iiskolan mielestä pelisuunnitelmassaan hyvin. Espoolaiset pääsivät yllättämään Classicin karvauksellaan.
- Teimme karvauksessa tiettyjä juttuja, joilla pyrimme saamaan heidät väkisin avaamaan peliä, jotta pääsisimme sitä kautta riistämään pallon. Onnistuimmekin siinä, ja pääsimme pitämään palloa varmaan enemmän kuin vastustaja. Olemme pelanneet samaa karvausta muutamassa pelissä aiemminkin, ja se on toiminut, Iiskola kertoi valaisematta yksityiskohtia sen tarkemmin.

Sekin oli merkillepantavaa, että Indians onnistui tekemään peräti yhdeksän maalia. Koko runkosarjassa tämä onnistui joukkueelta vain kerran, kun se murjoi Rauman SalBaa 10-4.
- Classic karvasi korkealta, mikä antoi meille kääntöpaikkoja, ja pystyimme tekemään käännöistä maaleja. Eli löysimme aukot niiden karvaukseen.

MM-kisat ja mitali tavoitteena

Indiansin nuorta joukkuetta ei voi moittia ainakaan turhasta nöyristelystä. Terveellä itseluottamuksella varustettu ryhmä on asettanut kauden tavoitteekseen mitalin.
- Sitä haetaan edelleen. Uskon, että hyvällä taisteluilmeellä ja kovalla uskolla omaan tekemiseen tästä voi tulla hyvääkin jälkeä, Iiskola sanoo.

Iiskola itse on asettanut tavoitteekseen toukokuussa pelattavat alle 19-vuotiaiden MM-kisat. 15 liigamaalia debyyttikaudella luulisi kelpaavan näytöksi valmennusjohdolle.
- Uskoisin olevani kisaryhmässä. Ihan tyytyväinen olen ensimmäiseen liigakauteeni, vaikka saa maaleja toki tulla lisääkin. Ainakaan en ajatellut jättää kauden saldoa tähän.

- Liigan ja A-junioripelien ero on aika iso. Tilaa on vähemmän ja iholle tullaan paljon tuikemmin. Se on vähän raskaampaakin, kun itselläni on ollut tuo piikkikarvaajan homma, Iiskola kertoo.

Iiskola tunnetaan nimenomaan maalintekijänä. Siitä huolimatta hän ilmoittaa Indiansin nettisivujen revolverihaastattelussa ottavansa mieluummin syöttöpisteen kuin maalin.
- Vitsillä heiteltiin niitä ennen kauden alkua. Olen aina ollut enemmän maalintekijä, ja maalin teen mieluummin.

Iiskolan ja Indiansin itseluottamusta tuskin on ainakaan heikentänyt joukkueen käyttämä henkinen valmennus. Mentaalivalmentaja Katja Pasanen on ollut joukkueen apuna koko kauden, ja tämä on paikalla myös otteluissa.
- Mentaalivalmennus on vahvistanut pelaajien uskoa itseensä ja joukkueeseen sekä siihen, että tekemällä hommia yhdessä voimme päästä pitkälle. Uskon, että siitä on ollut joukkueelle hyötyä, Iiskola arvioi.

Heimon yhteisöllisyys viehättää

Heikki IiskolaIiskola aloitti salibanyn SB Vantaassa ja siirtyi 12-vuotiaana Tapanilan Erään. Hänen isoveljensä Tuomas pelaa liigaa fuusioseura EräViikingeissä.
- Se voisi olla mukavin finaalivastustaja. Kyllä, tähtäin on finaalissa. Mutta pari peliähän tässä pitää vielä voittaa ennen Superfinaalia.

Nuoremmalla Iiskolalla on menossa toinen kausi Indiansissa. Hän on ehtinyt tykästyä eteläespoolaisen heimon vahvaan yhteisöllisyyteen.
- Ainakin ensi kausi menee vielä täällä. Taustat eivät voisi olla juuri paremmat, ja tämä heimojuttu tuntuu hyvältä. Meillä on vahva yhteisö, ja kaikki on tavallaan yhdessä paikassa, Otahallissa. Sinne on aina mukava tulla, ja seurassa on paljon hyviä ystäviä, jotka tukevat kaikessa.

Tänään ”Tiipiin” huuman pääsee tai joutuu kokemaan hieman yllättävään tilanteeseen ajettu Classic.
- Siellä on ollut hyvä fiilis, kun Kirvesniemen Mikon isä on rummuttamassa ja luomassa meteliä ja tunnelmaa. Jos tänään tulee halli täyteen, se antaa meille vielä lisäbuustia, Iiskola sanoo.

Iiskola uskoo, tietysti, että runkosarjan voittaja on kukistettavissa toisen kerran peräkkäin.
- Tarvitaan entistä kovempaa taistelua etenkin omassa päädyssä, ettei vastustajalle jää yhtään tilaa. Kun ei oteta enää kahdekassa omiin, niin veikkaan, että meillä on ihan hyvät tsänssit.

- Classic elää pallosta, niin yritetään ottaa se kokonaan niiltä pois. Ja eiköhän sieltä löydy nekin keinot, joilla vastustajan maailmanmestarit saadaan turhautumaan, Iiskola suunnittelee.

Salibandyliigan 2. puolivälierä Indians - Classic perjantaina 17.3. klo 18:25 Yle Areenassa.

Kohti Superfinaalia -sarjassa esitellään yksi pelaaja per pudotuspelijoukkue.

Teksti ja kuva: Harri Pirinen.
Kuvat: Esa Takalo ja Indians.
Kohti Superfinaalia -sarjassa esitellään yksi pelaaja per pudotuspelijoukkue.

.