Viime päivien kuuma peruna puhutti myös Salibandyliiton hallitusta – liigan joukkuemäärästä tehtiin päätös

Miesten Salibandyliigan joukkuemäärä on puhuttanut kovasti viime päivinä lajipiirejä. Asia oli tapetilla myös tiistaina 28. päivä helmikuuta Salibandyliiton hallituksen kokouksessa.

Salibandyliiton hallitus päätti asettua samalle kannalle Salibandyliiga-seurojen kanssa joukkuemäärästä. Jo aiemmin oli linjattu, että kausi 2017-2018 pelataan 14 joukkueen voimin. Nyt tehtiin päätös, että sama 14 joukkueen formaatti pysyy myös kaudella 2018-2019.

31521517112_66a818ee78_z.jpg– Seuroilta on viime vuosina tullut viestiä, että heitä pitäisi kuunnella enemmän ja huomioida päätöksenteossa paremmin. Nyt tehtiin niin. Liigaseurojen mielipiteitä kysyttiin ja asioista keskusteltiin Salibandyliigan kehityspäivillä helmikuussa. Seurojen enemmistö oli sitä mieltä, että 14 joukkueella on hyvä jatkaa eteenpäin, Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi kommentoi.

Salibandyliiton hallituksen asialistalle joukkuemäärä tuli jo senkin takia, että sarjajärjestelmät tulee hyväksyä vuosittain. Hallitus pyrki omalta osaltaan käsittelemään joukkuemäärää mahdollisimman laaja-alaisesti – keskustelu joukkuemäärästä haukkasikin ison osan tiistain kokouksesta.

Puheenjohtaja Haaponiemi perustelee nyt tehtyä päätöstä kolmella eri näkökulmalla.

– Salibandy on lajina valtakunnallinen ja niin pitää olla myös liigakartan. Jos paikkakunnalla on liigajoukkue, sillä on iso merkitys kyseiselle alueelle. Se vaikuttaa ihmisten kiinnostukseen lajista, motivaatioon, medianäkyvyyteen, harrastajamääriin sekä seuraorganisaatioiden haluun kehittää ja kehittyä paikallisesti,
Haaponiemi linjaa ja lisää:

29754355010_4ee4f39974_h.jpg– Salibandy lajina on siinä vaiheessa kehityskaartaan, että sitä pitää pystyä viemään eteenpäin laajasti ja valtakunnallisesti. Liigajoukkueilla on tärkeä rooli lajin merkittävyyden kasvattamisessa eri puolilla Suomea.

Toiseksi näkökulmaksi Haaponiemi nostaa nousevien pelaajien kasvattamisen.

– Miesten maajoukkue ja liigan aivan terävin kärki niin pelaajien kuin joukkueidenkin osalta ovat erittäin tärkeitä. Joukkuemäärän pienentäminen saattaisi ehkä nopeuttaa niiden urheilullista kehittymistä. Tässä kohtaa meidän täytyy nähdä kuitenkin asia myös vähän laajemmin. Meillä tulee olla tarjolla riittävästi pelipaikkoja nuorille pelaajille, jotka jo pystyvät pelaamaan huipputasolla ja kovia pelejä liigassa. Jos joukkuemäärää pienennettäisiin, luonnollinen seuraus olisi, että näiden nuorten tulevaisuuden lupausten pelipaikat liigassa vähenisivät ja sitä kautta menettäisimme huippu-urheilutiellä olevia pelaajia. Jos joltain paikkakunnalta poistuu liigajoukkue, niin se ei automaattisesti tarkoita sitä, että tämän joukkueen parhaat pelaajat lähtevät muille liigapaikkakunnille hakemaan pelipaikkaa, eli että he löytäisivät uuden pelipaikan liigasta ja että muut liigajoukkueet heidän avullaan vahvistuisivat ja liigan tasoerot kaventuisivat ja liigan huippu-urheilullinen taso nousisi.

Viimeiseksi perusteluksi nousevat ne kuuluisat tasoerot.

– Jos sarjaa vähennettäisiin kahdella tai vaikkapa neljällä joukkueella, niin se ei automaattisesti takaa sitä, että tasoerot poistuvat tai pienenevät. Tasoeroja ei ole vain salibandyssä, vaan samankaltaisia ilmiöitä löytyy paljon melkein lajista kuin lajista eri puolilta maailmaa, myös ammattilaisurheilun terävimmältä huipulta.

Kuvat: Anssi Koskinen, Juha Käenmäki

30977099042_eb5dd66643_z.jpg

Jaa artikkeli