TPS kohoaa kohti maan eliittiä - huomenna vuorossa cupfinaali

TPS pelaa naisten Salibandyliigassa upeaa kautta, ja selviytyminen lauantaiseen TEHO Sport Suomen Cupiin on kelpo kruunu turkulaisten kauden ensimmäiselle puolikkaalle. TPS kukisti välierässä itsensä liigassa tappiottoman Classicin, ja huomisena finaalihaasteena on SSRA Oulusta.

– Finaalissa nähdään kaksi joukkuetta, jotka pyrkivät molemmat pelaamaan aktiivista peliä, TPS:n valmentaja Matti Kaipio kertoo.
29054726344_7cebe2202f_m.jpg– Me pyrimme pitämään vauhtia yllä, ja kolmen viisikon tempopeli sopii meille erinomaisesti.
Liigan runkosarjassa TPS hävisi oululaisille näiden kotikentällä 9-6, ja SSRA:n vaarallisuus on tarkkaan tiedossa.
– He ovat vahvoja yksilöinä, erinomaisia pallon suojaajia ja laukojia, laukaisuvoimaa löytyy todella paljon. Lisäksi joukkue on pelannut pitkään yhdessä ja pelaa joukkueena hyvin yhteen. Sieltä erottuu selvää suunnitelmallisuutta ja asioita, jotka me taas pyrimme ottamaan pois.
Kuten kaikki vastustajat, myös SSRA on opiskeltu Turussa videoilta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että vastustajan pelitapa pääsisi sanelemaan TPS:n tekemisiä.
– Mitään erikoismuutoksia ei lähdetä tekemään, vaan meille on tärkeää, että luotetaan kaikessa omaan peliin ja tekemiseen, Matti Kaipio muistuttaa.
TPS treenasi finaaliviikon maanantaina fysiikkaa ja lajia.
– Tiistaina lajia, keskiviikkona heräteltiin kroppaa kevyellä puntilla ja torstaina oli taas lajin vuoro. Perjantai huilattiin, ja lauantaiaamuna lähdetään klo 7.30 liikkeelle kohti Tamperetta. Etäisyys on sen verran sopiva, ettei ollut tarvetta matkustaa vielä tänään.

Kahdessa vuodessa pohjalta liigan eliittiin

Huomisen vastustajan valmentaja Esa Partanen ehätti jo kehaisemaan Turussa tehtyä työtä kohti naissalibandyn huippua, ja Matti Kaipio osaa kertoa tarkemmin.
29390427410_681231f45d_m.jpg– Kolme vuotta sitten aloitetiin A-tyttöjen kanssa ja kaksi vuotta sitten liigajoukkueessa. Kaksi vuotta sitten oltiin liigan huonoin joukkue ja säilytettiin sarjapaikka viidennessä karsintaottelussa, nyt ollaan jo liigan eliittiä. Joukkueessa on paljon lahjakkaita nuoria pelaajia, ja töitä on tehty paljon.
Kaipio ei kuitenkaan haali kunniaa itselleen eikä edes seuralle vaan korostaa, kuinka laajan alueen työ nykyisen joukkueen nousun takana on.
– Taustalla on, että täällä tehdään monessa paikassa todella hyvää työtä. Kalannissa, Naantalissa, Mynämäellä, naapuriseura Loisteessa, Sheriffeissä… Alueella on paljon hyviä juniorijoukkueita: B-tyttöjen SM-sarjassa kolme, A:ssa kaksi, divarissa kolme. Kaikki ne kasvattavat hyviä pelaajia. Sitten on vielä urheilulukion valtava panos, kun nuoret pystyvät treenaamaan siellä määrätietoisesti Atte Juutin ammattimaisessa ohjauksessa.

Työtä jaksamisen rajoilla

TPS:n liigajoukkueen osana on ollut jalostaa alueen kirkkaimmat tähdet kohti liigan huippua.
– Lahjakkaat pelaajat ovat harjoitelleet paljon jopa jaksamisen rajoilla. Välillä se on näkynyt tuloksissakin, kun PSS- ja Koovee-otteluihin sattui selkeä notkahdus ja kaksi perättäistä liigatappiota. Mutta sekin kuuluu kokonaisuuteen.
Nyt TPS komeilee liigassa Classicin ja SB-Pron jälkeen kolmantena voitettuaan viimeisistä kuudesta ottelustaan viisi.

TEHO Sport Suomen cupin finaalipäivän ennakkoliput löytyvät osoitteesta lippu.fi/salibandy.

TEHO Sport Suomen cupin loppuhuipentuman ohjelma lauantaina Tampere Areenalla

9:00 naisten pikkufinaali: Ä-lasti – SB Vantaa
12:00 naisten finaali: SSRA – TPS
15:15 miesten finaali: Classic – EräViikingit
18:00 miesten pikkufinaali: SB Naantali – Nibacos
20:30 miesten haastajafinaali: TahVe – SBS Botnia

29570017452_3f2396dfa3_z.jpg

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Juhani Järvenpää

Jaa artikkeli