Superfinaali lähestyy ja lipunmyynti luistaa

Janne Bruun johtaa Salibandyliiton tapahtumapäällikkönä kevään Superfinaalin rakentamista, ja kaksi kuukautta ennen H-hetkeä mies painaakin puhelin punaisena pitkää päivää. Tehtävässään viime toukokuun alussa aloittaneen Bruunin vastuualueeseen kuuluu kuitenkin myös paljon muuta.

Mutta heti aluksi se kaikkia kiinnostava kysymys: Miten lähestyvän Superfinaalin järjestelyt etenevät, ja miten liput ovat käyneet kaupaksi?
– Lipunmyynti on edennyt hyvin, Janne Bruun kertoo tyytyväisyys äänestä selvästi erottuen.
jb2.jpg– Juuri tiistaina tarkistettiin viimeisin tilanne, ja seuraliput alakatsomojen kaarteisiin on myyty käytännössä loppuun. Lisäksi muita lipputyyppejä on ostettu lähes kaksituhatta, eli yhteensä lippuja on ulkona jo yli neljätuhatta. Lukema on varsin mukava, sillä viime vuonna 74 prosenttia Superfinaalin katsojista hankki lippunsa viimeisten kahdeksan viikon aikana ennen tapahtumaa ja 57 prosenttia viimeisten kahden viikon sisällä. Tyytyväisyyteen ei tietenkään pidä ikinä tuudittautua ja työ jatkuu täysillä, mutta voi sanoa, että olemme hyvässä vauhdissa, Bruun tiivistää.

Superfinaalilippu ihan jokaisen makuun

Kaikkien aikojen ensimmäinen Superfinaali viime huhtikuussa Hartwall Areenalla imaisi miesten loppuotteluun Classic – Oilers 10 087 ja naisten mittelöön NST – Classic 6 632 katsojaa. Täksi vuodeksi tapahtumaa on kehitetty entisestään, ja isona painopisteenä on ollut lippuvaihtoehtojen monipuolistaminen.
– Seurat ovat olleet nyt mukana alusta asti ja seuraliput myynnissä jo syksyllä. Helmikuussa myytiin käytännössä viimeisiä, mutta tiukan paikan tullen voidaan halukkaille vielä järjestää jonkin verran paikkoja, Janne Bruun lupaa.
– Viime kevään palautteen pohjalta olemme rakentaneet lipputuotteita erilaisille kohderyhmille: esimerkiksi neljän hengen perhelippu, jossa neljä pääsee käytännössä kolmen hinnalla tai kaksi lasta yhden hinnalla. Perhekäsitettä ei myynnissä ole sen kummemmin rajattu eli lipun voi ostaa neljälle aikuisellekin.
jb3.jpgSuomen mestaruuden ratkeamisen tavallista juhlavammin seuraaville on räätälöity erilaisia aitiopaketteja. Hospitality-paketeista esimerkiksi Core Player VIP sisältää liput parhaille paikoille, VIP-ruokatarjoilut ja -ohjelman. Local Star Lounge -paketissa on pääsylippu aitioon, oman tarjoilijan palvelut ja käytössä ravintolapalvelut. Upgreidatuimmassa eli Legend Lounge -paketissa oma kisaisäntä huolehtii lisäksi vieraiden viihtyvyydestä ja mukaan kuuluvat snack-tarjoilu ja artistivieras. Kaikkiin hospitality-paketteihin kuuluvat myös tulosvetokisa maajoukkueen pelipaitapalkinnoilla ja 24 vuotta täyttäneille ilmainen sisäänpääsy Apollon virallisiin jatkobileisiin. Hall of Fame -Lounge sisältää näiden kaiken lisäksi myös reilun aterian.
– Uusi juttu ovat myös joukkueiden saunailtapaketit, jotka ovat myynnissä 14.3. saakka, Janne Bruun vielä vinkkaa.
– Niihin kuuluu liput Superfinaaliin sekä sauna yhteistyökumppanimme tiloissa, joissa löytyy vaihtoehtoja niin Helsingin keskustasta kuin merenrannaltakin. Kuljetukset järjestetään Superfinaalista saunalle ja haluttaessa löylyjen jälkeen saunalta Apollon bileisiin, joihin lipulla on vapaa pääsy. Saunailtapaketteja on jo myyty, mutta vielä myös jäljellä, ja henkeä kohden hintaa ei tule kuin 60-80 euroa sisältäen pääsylipun ja nämä kaikki palvelut.

Meno sujuvaksi, jonotus pois

Viime kevään historiallisesta ensimmäisestä Superfinaalista kerättiin isosti palautetta, ja tälle vuodelle tuotteeseen on tehty kävijöiden kokemusten ja toiveiden pohjalta parannuksia.
– Ohjelmapuoleen on tehty viilauksia, ja esimerkiksi ravintolapalvelujen käyttöä on haluttu sujuvoittaa ja jonotusta vähentää. Ohjelman suunnittelussa on korostettu sitä, ettei kaikkien tarvitse pärähtää yhtä aikaa samoihin paikkoihin vaan jokaiselle jää entistä paremmin aikaa nauttia myös ravintolapalveluista ja käytävien ohjelmasta, tapahtumapäällikkö listaa.
– Tapahtuman showpuoli on kokonaisuudessaan sitten oma juttunsa, ja siitä ja esiintyjistä kerromme lisää maaliskuussa.

Niin yleisöä kuin tekijöitäkin melkoinen määrä

Salibandyn Superfinaali on massiivinen tapahtuma, ja sen valmisteluja ensi kertaa päätoimisena tapahtumapäällikkönä johtava Janne Bruun tietää parhaiten, millaisissa mittasuhteissa toimitaan.
– Minä vastaan päällikkönä kokonaisuudesta, ja liitosta tiiviisti mukana ovat tietysti kilpailupuoli, myynti ja markkinointi ja viestintä. Hanne Nyrönen vastaa showpuolen järjestelyistä ja viime viikkoina on käynnistynyt myös vapaaehtoishaku, jota pyörittää Johanna Vasankari, Bruun kertoo.jb4.jpg
– Superfinaalin organisaatiokaaviossa on erilaisia tiimejä 45 kappaletta jaettuina turvallisuus mukaan luettuna seitsemän sektoriin. Mukana on toistakymmentä sektorinvetäjää ja hiukan alle sata vapaaehtoista. Lisäksi tietysti tapahtumamiljöömme Hartwall Areenan oma organisaatio siellä tarjottaville palveluille, joita haluamme hyödyntää mahdollisimman hyvin, ja sitten vielä oma organisaatio Apollon bileisiin, joihin tapahtumaan kuuluu sisäänpääsy kaikille vähintään 24-vuotiaille.
Liiton ihmisten, salibandyn seuraväen ja tapahtuma-alan ammattilaisten yhdessä rakentama Superfinaali on iso tapahtuma paitsi lajin, koko urheilun mittapuulla.
– Tähän lyödään meidän lajimme suurimmat paukut, ja samalla syntyy koko urheilugenressä merkittävä urheiluviihdetapahtuma. Haluamme saada aikaan tapahtuman, jota jokainen sen paikan päällä kokeva tai ruudusta seuraava voi omasta lempilajistaan huolimatta aidosti ihastella, Janne Bruun kurottelee rimaa korkealle.
Tavoitteena on tuoda viime vuoden tapahtumasta mukaan onnistuneimmat osat mutta samalla välttää kerran koetun liian yksipuolinen toistaminen.
– Projekti alkoi heti viime vuoden tapahtumasta, jossa katsojakokemukset ja mielipiteet tutkittiin tarkkaan opiksi tämän vuoden suunnitteluun. Palaute on todella arvokasta, ja sen kerääminen jatkuu myös tänä vuonna. Itse olen samalla tässä tavallaan ensikertalainen, ja pyrin siihen, etten juutu liikaa viimekertaiseen konseptiin, Janne Bruun muistuttaa.

Superfinaali on suurin ja kaunein muttei todellakaan ainoa

Päätoiminen tapahtumapäällikkö on Salibandyliitossa tuore tehtävä, vaikka liitto on järjestänyt huippuluokan salibandytapahtumia jo vuoden 1993 naisten Euroopan Cupista alkaen kruununaan kehuja keränneet miesten MM-kisat 2002 ja 2010 Helsingissä.
– Tietyssä mielessä tapahtumien järjestäminen on aikaisemmin ollut selviytymistä. Vastuuhenkilöt ovat enimmäkseen urakoineet niitä varsinaisten töidensä ohella, jolloin suunnittelu- ja kehittämispuoli on jäänyt vähiin ja ihmisten varsinaiset työt pahimmillaan kärsineet.
Tapahtumapäällikön vastuualueeseen kuuluvat määritelmän mukaan maaottelutapahtumien järjestäminen Suomessa, Superfinaali ja Suomen Cupin huipennus, tapahtumaosaamisen kehittäminen ja ottelutapahtumien kehittäminen yhdessä liigaseurojen kanssa.
– Hommani on pitkälti koota kulloinkin ympärille sopiva tiimi, saada resursseista mahdollisimman paljon irti ja hyödyntää mukana olevien ihmisten vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita.
Takana ovat tällä kaudella jo esimerkiksi TEHO Sport Suomen Cupin huipennus, helmikuun Tshekki-maaottelu ja nyt työn alla Superfinaali. Keväässä häämöttää Turun EFT-turnaus, syyskuussa Suomen ja Ruotsin maaottelutapahtuma ja sen takana jo Seinäjoella miteltävä seurajoukkueiden Champions Cup.
– Onnistumisen avaimena on ollut yhteistyö seurojen ihmisten kanssa, kun esimerkiksi Classic oli järjestämässä Tampereella cupfinaaleja ja TPS Turussa Tshekki-maaotteluita. keväällä ovat FBC ja TPS avainasemassa EFT-turnauksen järjestelyissä ja sitten SPV Seinäjoella Champions Cupissa. Liigatapahtumiin paneutuminen on tämän turnaussuman keskellä vielä enimmäkseen edessä, mutta se puoli korostuu ensi kaudella ja olen halunnut matkoillani jo rakentaa yhteistyötä seuroihin päin, Janne Bruun korostaa.
– Puolin ja toisin voimme oppia toisiltamme paljon. Esimerkiksi Classicin ja TPS:n rakentamat systeemit kruununaan komeat yleisömäärät ovat olleet antoisaa tutkittavaa, ja on mielenkiintoista nähdä, miten hyvin seurat tuntevat paikalliset olosuhteet ja katsojat. Esimerkiksi Turussa liput otteluihin myydään ennakkoon ja ovelta erittäin vähän, kun taas Tampereella on juuri päinvastoin.

Tapahtumapäällikköä pelaa vitosdivarissa

Tapahtumapäällikkö Janne Bruunin päälaji omina juniorivuosina oli jalkapallo, vaikka toki myös reikäpallo sai kyytiä Vantaalla viimeksi SB Vantaan paidassa.
– Teininä piti tehdä lajivalinta siinä kohdin, kun jalkapallossa alkoivat junnumaajoukkueleiritykset ja pääsin rinkiin. Valitsin jalkapallon, ja sitä tuli pelattua parhaimmillaan juniorien SM-sarjoissa ja ykkösessä ja kakkosessa.
Vuonna 2009 olikin aika palata salibandyn pariin.
– Salibandy viitosdivisioonan Copassa antaa sitä, mikä oli futiksessakin parasta. Joukkuelaji, jossa saa nauttia pelaamisesta ja onnistumisista ja liikuntaa. Ja viime viikonloppuna muuten kahteen peliin kolme plus neljä, ikuinen kilpapelaaja Janne Bruunissa saa muistuttamaan.

Porras portaalta kohti unelmahommaa

Ura kohti urheilun johtotehtäviä oli aluillaan jo varusmiesaikana, kun Janne Bruunin tie vei Santahaminasta Reserviupseerikouluun ja jäämään vielä ennen opintojen alkua kesäksi firmaan ylikersantin vakanssille.
Siviilissä Bruun kouluttautui ensin tradenomiksi ja sitten Salibandyliitossa töiden ohessa liikuntaneuvojaksi ja niiden opintojen sivussa personal traineriksi. Lopputyön aiheena oli enteellisesti tapahtumien hyödyntäminen markkinointiviestinnässä.
– Ennen koulun loppumista 2009 piti löytää töitä, Salibandyliiton työpaikkailmoitus osui sopivasti silmiin ja minulla oli onni tulla valituksi. Ensimmäinen nimikkeeni oli maajoukkueassistentti ja tehtävänä ennen kaikkea maajoukkuevaraston ylläpito ja logistiikka, Bruun muistaa.
– Minun tehtäviini kuului liitossa alusta asti muun ohella maajoukkuetapahtumien järjestäminen, ensin ennen kaikkea maajoukkueiden ylläpito ja yhteydenpito ulkomaille. Vähitellen aloin vastata tapahtumista niiden projektipäällikkönä, ja nyt saan jatkaa kokopäivätoimisesti sitä, mitä eniten haluan ja mihin parhaiten pystyn, tapahtumapäällikkö Janne Bruun kiittää.

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Juhani Järvenpää ja Topi Naskali

jb5.jpg

Jaa artikkeli