Suomi juhlii alle 19-vuotiaiden MM-kultaa - loppuottelussa kaatui Ruotsi

Julkaistu 7.5.2017 18:30

Suomi on alle 19-vuotiaiden poikien salibandyn maailmanmestari 7-4-voitolla Ruotsista. Suomen tehomies oli Justus Kainulainen neljällä maalillaan ja maalisyötöllä. Avainpelaajiin lukeutui myös maalivahti Riku Saarentola huipputorjunnoillaan.

- Onnistuttiin pelisuunnitelmassamme, vaikka Ruotsi pääsi vähän koomisten jäähyjen myötä hetkeksi peliin mukaan. Tämä on henkisesti niin vahva ryhmä, että varsinkaan eilisen välierän jälkeen oli aika mahdoton kuvitella, ettei tätä harjattaisi. Tänään piti vain saada jätkät sellaiseen lentoon, että uskalletaan avata siivet ja antaa mennä, päävalmentaja Heikki Luukkonen suitsutti suojattejaan.

Loppuottelu eteni suomalaisten tahdissa. Parhaimmillaan Suomi johti peliä toisessa erässä neljällä maalissa. Karkumatkalle Suomi lähti jo ensimmäisessä erässä Eetu Sorvalin, Justus Kainulaisen ja Eero Jalon venyttäessä verkkoa. Myös Ruotsilla oli paikkansa, mutta Riku Saarentola pysäytti kaikki länsinaapurin läpiajot.

Toisen erän alussa Kainulainen lisäsi johdon jo neljään maaliin, kunnes Ruotsi sai maalihanansa auki. Heikki Iiskolan 5-1-maalin jälkeen Ruotsi sait tilaisuutensa ylivoimilla ja onnistuikin kahdesti.

Kolmannessa erässä oli taas Suomen onnistua ylivoimalla. Suomen kuudennen sivalsi hurjassa vireessä ollut Justus Kainulainen. Kasper Broby antoi Ruotsille vielä toivoa 6-4-kavennuksellaan reilu neljä minuuttia ennen loppua. Suomen MM-kulta sinetöityi kuitenkin ajassa 59.49 Kainulaisen osuessa tyhjään maaliin.

Suomi ei hävinnyt tämän vuoden MM-turnauksessa yhtään ottelua. MM-finalistit kohtasivat kertaalleen jo lohkovaiheessa ja Ruotsi sai tuntea silloinkin Suomen kovuuden luvuin 14-7. Ahtaimmalle Suomi joutui välierässä Sveitsiä vastaan, mutta kovaa itseluottamusta ja peli-iloa osoittanut Suomi kampesi kolmannessa erässä kolmen maalin takaa tasoihin ja voitti lopulta jatkoajalla 7-6.

- Jos haluaa voittaa, pitää voittaa vaikeudet. Meille se vaikein paikka oli eilinen välieräpeli Sveitsiä vastaan, ja kun siitä noustiin voittoon, oli vahva tunne, että enää meitä ei pysäytä mitään, päävalmentaja kertasi.

Luukkonen näki Suomen olleen Ruotsia edellä ennen kaikkea henkisessä voimassa..
- Tämä ryhmä ja sen tapa toimia oli sen vahvuus, ja se, miten pelaajat pystyivät esiintymään elämänsä ensimmäisessä MM-finaalissa, oli hienoa nähtävää.

- Tämä on ollut upea kahden vuoden matka, ja sen päätöksessä saatiin kaksikymmentä uutta suomalaista maailmanmestaria, joille tämä antaa varmasti paljon sekä salibandyuralle että koko elämään, totesi kaksinkertainen maailmanmestarivalmentaja Heikki Luukkonen.

MM-loppuottelua Växjön VIDA Areenalla seurasi 2 656 katsojaa.

Suomi voitti ikäluokan MM-kultaa myös kaksi vuotta sitten edellisessä MM-turnauksessa.

Kuva: IFF.

Salibandya, Växjö, VIDA Arena, Ruotsi
Alle 19-vuotiaiden poikien MM-turnaus: Loppuottelu
7.5.2017 Suomi - Ruotsi 7-4 (3-0, 2-3, 2-1)

1. erä: 3.20 Eetu Sorvali (Joonatan Kovanen) 1-0, 6.28 Justus Kainulainen (Joona Rantala) 2-0, 14.22 Eero Jalo 3-0 yv.

2. erä: 22.08 Kainulainen (Heikki Iiskola) 4-0, 22.47 Kasper Broby (Oskar Malmgren) 4-1, 25.58 Iiskola (Antti Suomela) 5-1, 27.37 Adam Dahlqvist (Otto Weidman) 5-2 yv, 31.43 Michael Jansson (Hannes Karlsson) 5-3 yv.

3. erä: 44.29 Kainulainen (Suomela) 6-3 yv, 55.42 Broby (Karlsson) 6-4, 59.49 Kainulainen 7-4 tm.

Suomen parhaana palkittiin Justus Kainulainen.

Torjunnat:
Riku Saarentola Suomi 11+12+10=33,
Pontus Zarins Ruotsi 16+1+0=17,
Andreas Blom Ruotsi: 0+8+5=13.

Jäähyt: Suomi 3x2 min., Ruotsi 3x2 min.

Erotuomarit: Maris Kumerdanks ja Kaspars Kristapsons, Latvia

Yleisöä: 2 656.