Suomen MM-avauksesta tuli maalijuhla

Suomen salibandymiesten MM-kisojen avausottelusta Saksaa vastaan tuli yksipuolinen maalijuhla. Kuudenkymmenen minuutin jälkeen tulostaulu osoitti lukemia 1-12 (0-5, 1-1, 0-6) Suomen hyväksi.

Suomi lähti otteluun selkeänä suosikkina, eikä jättänyt Saksalle mitään mahdollisuuksia yllätykseen. Suomi piti palloa pitkiä aikoja Saksan keskittyessä puolustamaan koko viisikon voimin omalla kenttäpuoliskollaan ja hakemaan ainoastaan vastaiskun paikkoja.

Päävalmentaja Petri Kettunen toivoi MM-turnauksen ensimmäisestä ottelusta ehjää esitystä ja että koneet saataisiin käyntiin. Toista erää lukuunottamatta näin tapahtuikin.

– Paljon tehtiin asioita hyvin, mutta viimeisten syöttöjen laadussa on parannettavaa. Paikkoja oli useampiinkin osumiin, päävalmentaja kertasi.

Posiitiivisina asioina hän näki Jani Kukkolan johtaman ykköskentän esitykset. Kukkola näytti oivaa esimerkkiä tekemällä ensimmäisessä erässä hattutempun. Myös vain yksi päästetty maali saa päävalmentajan suupielet ylöspäin.

Saksan sumppu kesti reilut viisi minuuttia, kunnes ykköskentän keskushyökkääjä Jani Kukkola (kuvassa) ronkki pallon verkkoon maalivahti Mike Dietzin edestä. Toinen merkittiin kymmenensiä MM-kisoja pelaavalle Mika Kohoselle, joka löi takatolpalta pallon ilmasta sisään. Tämä oli Kohosen 81. maali ja 244. tehopiste maajoukkueessa. Sitten maalintekijöinä olivat Kukkola, Nico Salo ja hattutempun tehtaillut Kukkola. Tässä vaiheessa Saksa oli lyöty.

Toinen erä oli edelleen Suomen pallollista ylivoimaa, mutta tehotonta. Saksa jopa johti pitkään toista erää Erik Schuschwaryn onnistuessa yllättämään maalissa pelanneen Eero Kososen suomalaispuolustuksen keskeltä. Suomen toisen erän ainoa osuman laukoi Miko Kailiala Peter Kotilaisen napakasta poikittaissyötöstä.

Konkari Tero Tiitu laukoi Suomen seitsemännen maalin pian pelikomennuksen saatuaan kolmannen erän kolmannella minuutilla. Varsinainen maaliryöppy nähtiin viimeisellä kymmenminuuttisella, johon mahtui viisi Suomen maalia.

Sunnuntaina Suomi kohtaa alkusarjan kovimman vastustajansa, kun vastaan juoksee Sveitsi, joka kaatoi Viron 8-4 omassa avauksessaan. Luvassa on tyystin toisen luokan joukkue kuin Saksa.

– Huomenna hypätään ihan erilaiseen maailmaan ja koko joukkueen pitää olla hereillä. Sveitsi on fyysisesti kova ja taitava joukkue. Hyvä peli pitää pelata voittaaksemme, Kettunen kertoo.

Suomi-Sveitsi-ottelussa ratkaistaan hyvin todennäköisesti A-lohkon ykkössija. Ottelu Riga Arenassa alkaa klo 15:15. Lähetys TV2:ssa alkaa 15:10.