Seuraavaa tähtikaartia: Jenna Saario

Suomalainen tyttösalibandy on nostanut muutamina viime vuosina lajin kirkkaimmalle huipulle tukun tähtiä, kuten My Kippilä sekä Veera ja Oona Kauppi. Seuraavia kovia nimiä on jo oven takana ja yksi heistä on ilman muuta TPS:n kahdeksantoistakesäinen Jenna Saario.

Kerttulin lukiota käyvä Saario on Kanadan MM-kisoissa nakutellut kahteen otteluun lukemat 3+4=7 ja on B-lohkon pistetaulukossa kolmantena Kaupin siskojen jälkeen, vaikka täysiä minuutteja ei kahdessa pelissä ole vielä tullut pelaajien kierrätyksestä eli energian ”säästösyistä”.

– Tykkään rakentaa peliä keskushyökkääjän paikalta, mutta touhuta myös päädyissä ja ratkaisuhalu on kova, hän luonnehtii itseään pelaajana Skype-yhteyden (keskikuvassa) kautta joukkueen majapaikasta Bellevillestä Suomeen.

Saario saa pelata tuttujen kanssa, sillä vasemmalla laidalla viilettää Milla Nordlund (4+1), jonka kanssa Saario on pelannut koko sen ajan kun on edustanut TPS:n edustusjoukkuetta ja toisella puolella on saman seuran Sofia Leino (2+1).  

– Onhan siitä selkeästi etua, kun tietää missä toiset menee. Ollaan tehty täällä samantyylisiä kuvioita kuin kotimaan peleissä.

– Roolit menee sillä tavalla, että Sofia pyörii enemmän kulmissa ja voittaa kaikki 1-1-tilanteet ja laittaa lättyjä takatolpille, jossa Milla laittaa niitä sisään. Minä häärään sitten siinä välissä, hän kertoo vaatimattomasti.

U19 MM-kisat Kanadassa ovat nostamassa hänet suuremmankin yleisön tietoisuuteen, ainakin salibandypiireissä. Vaikka kovat haasteet ovat vielä edessä Bellevillen Yardmen Areenalla, niin mainittakoon, että Saario oli tämän kauden Naisten Salibandyliigassa runkosarjan pistepörssin kakkonen Nina Rantalan jälkeen, jättäen taakseen naissalibandyn tähtikaartin.

Päättyvällä kaudelJenna Skype-haastattelussala hän teki TPS:n Naisten Salibandyliigajoukkueen 125 runkosarjamaalista vaatimattomasti n. 30 %. Tarkka luku kirjattiin 37 ja syöttöjäkin kertyi 22, joten yksipuolisesta sniperista on turha edes puhua hänen kohdallaan.

Hän myöntää pisteiden tuoneen sopivaa itseluottamusta, mutta muistuttaa perään ketjukavereiden merkityksestä hyvien tulosten takana. Kokematon hän ei iästään huolimatta liigakentillä ole, sillä debyytti ylimmällä sarjatasolla tuli tehtyä 15-vuotiaana.

Maajoukkuevalmennus odottaa Saarion kentältä pallollista hallinnointia ja siihen huutoon he ovat vastanneet, mutta tuloskunnon ulosmittaus on vielä edessä. Tänään illalla sitä jo tarvitaan Tshekkiä vastaan, jossa ratkeaa B-lohkon voittaja välieräpaikan ollessa kuitenkin jo selvä.

– Tshekki on kovin kolmesta alkusarjan vastustajasta ja oletan, että nyt päästään treenaamaan jo oman pään puolustusta ja kurinalaisuutta pitää löytyä, joukkueen taskurakettiosastoon lukeutuva Saario tietää.

Välierässä vastaan tulee joko Sveitsi tai Ruotsi. Joko sinne on katseita luotu ?

– Peli kerrallaan on menty ja ei oikeastaan Jenna Saarioole väliä, mutta olisihan siinä tiettyä fiilistä päästä vääntämään Ruotsia vastaan MM-finaalissa, hän suostuu myöntämään.

MM-kisojen ilmapiiristä ja Suomen joukkueesta puhuttaessa äänensävy muuttuu selkeästi innostuneemmaksi

– Onhan täällä ihan sairaan siistiä ja tuo lisämaustetta muihin maaottelutapahtumiin verrattuna, kun voi vain keskittyä salibandyyn. Ja meillä on ihan huikea jengi. Kaikki tulee juttuun kaikkien kanssa, mutta arvostetaan, kun joku haluaa olla rauhassa ja tehdä esimerkiksi omat pelirutiininsa.

Tulevaisuudesta salibandyn parissa on selkeä kuva.

– Tyttömaajoukkueen jälkeen tavoitteena on päästä naisten maajoukkueeseen ja ulkomailla pelaaminen jossain vaiheessa olisi varmasti kiintoisaa, nuorempana kilpa-aerobickia harrastanut Saario maalailee.

Jos meno jatkuu yhtä tehokkaana, näiden kisojen jälkeen älypuhelimen näytössä saattaa näkyäkin ulkomaisia numeroita.

TU19 MM2016-kisojen ottelu Suomi – Tshekki tänään klo 23:10 IFF:n YouTube-kanavalla.

Teksti: Markku Huoponen.
Kuvat: Jari Oksanen ja IFF.

Ja vielä linkki muinaisen Salibandy-lehden (4/13) juttuun, jossa Saario noteerattiin hänen debytoituaan Salibandyliigassa vasta 15-vuotiaana.

Jaa artikkeli