Seinäjoen Champions Cupista rakennetaan poikkeuksellista tapahtumaa: “Haluamme tehdä urheiluväkeen ison vaikutuksen”

Lokakuun 6.- 8. päivä Seinäjoella pelattava Champions Cup kokoaa maailman parhaat seurajoukkueet Pohjanmaalle viikonlopun ajaksi. Salibandyliiton tapahtumapäällikkö Janne Bruun uskoo tapahtuman tuovan ihmisille uudenlaisen kokemuksen.

Pohjanmaalla ei olla kansainvälistä huippusalibandya pelattu yli kymmeneen vuoteen, ja naisten puolella kansainvälinen kokemus on lajissaan ensimmäinen. Lakeuksien lajiväki on tapahtumansa ansainnut.

– Haluamme järjestää Pohjanmaalle upean tapahtuman, ja haluamme tehdä paikalliseen urheiluväkeen ison vaikutuksen. Seinäjoki on hieno ja perinteikäs salibandykaupunki, ja haluamme näyttää salibandyn olevan seudun tärkein talvilaji. Toivottavasti saisimme myös esimerkiksi Vaasan suunnasta porukkaa liikkeelle, Bruun vetoaa.

Tapahtumassa ratkotaan tietysti maailman huippuseurajoukkueiden välinen paremmuus, mutta luvassa on myös paljon muuta, kun Seinäjoki Areenaan viritetään messualue sekä paljon oheisohjelmaa niin varttuneemmalle lajiväelle kuin lapsille ja nuorillekin. Bruun odottaa tapahtumaa innolla.

– Haluan uskoa ja luvata, että hieno viikonloppu ja poikkeuksellinen salibandytapahtuma on varmasti tulossa. Perjantaina paikalle on tulossa tuhansia koululaisia, ja toivomme tietysti, että he haluaisivat tulla vanhempien kanssa viikonloppuna vielä uudestaan. Hyvillä ja kiinnostavilla oheistapahtumilla haluamme tarjota etenkin lapsille ja nuorille ikään kuin kahta tapahtumaa, Bruun valottaa.

Sisältö valmistuu kesän ja alkusyksyn mittaan

Tarkasta ohjelmasta ei vielä tässä kohtaa kesää osata sanoa varmasti mitään, mutta mitä lähemmäs lokakuun alkua mennään, sitä enemmän voidaan suunnitelmia avata.

– Uudet siirrettävät katsomot olivat Tangomarkkinoilla ensimmäistä kertaa käytössä, ja meidän tulevaa set-uppia ei ole kukaan tietysti vielä nähnyt käytännössä. Kesällä pyritään ensisijaisesti levittämään tietoa tapahtumasta, ja viimeisten viikkojen aikana ennen tapahtumaa pystytään kertomaan käytännössä paljon enemmän sisällöstä. Nyt ollaan oltu enemmän vielä visioasteella.

Viikonlopun järjestelyissä ovat mukana paikallisen seuran SPV:n lisäksi niin kotimainen kuin kansainvälinenkin liitto.

– Salibandyliitto on tapahtuman pääjärjestäjä, ja karkean työnjaon mukaan me olemme päävastuussa kilpailu- ja urheilupuolesta. Logistinen kokonaisuus ja vapaaehtoispuoli, eli paikalliset järjestelyt ovat SPV:n heiniä. Kansainvälinen liitto taas omistaa tapahtuman kaikki kaupalliset oikeudet. Myyntiä, markkinointia ja viestintää teemme kaikki yhteistyössä, ja mukana on myös esimerkiksi Seinäjoen kaupunki, Bruun kertoo.

Tapahtuman sisälläkin vastuita on jaettu. Viikonlopun järjestelyjen suunnittelusta ja onnistumisesta kertovaa raporttia tullaan lukemaan myös Lapin Urheiluopistolla, sillä SPV:n fysiikkavalmentaja Jiri Kirsilä tekee opiskelukaverinsa kanssa opintoihin liittyvää työtä Rovaniemelle.

– Liiton puolelta Hanne Nyrönen muodostaa Jirin ja hänen opiskelukaverinsa kanssa tiimin, ja tämän porukan vastuulla on ottelutapahtumien käsikirjoitus sekä messualueen oheistoiminnot. Tavoite on luoda mieleenpainuva kokemus kaikille osapuolille.

Merkittävästi isompi kuin EFT

Champions Cup on iso rypistys, johon tarvitaan paljon käsiä. Suunnitteluvaihe on oma ajanjaksonsa, ja itse tapahtuman aikaan toiminnan pyörittämiseen tarvitaan paljon väkeä.

– Kilpailupuolen väki vastaa siitä, että ottelut pelataan sääntöjen ja pykälien mukaisesti. Vapaaehtoisia tulee 150, ja heille on oma organisaationsa. Turnauksessa on 12 joukkuetta ja tuomareita tulee 5-6 paria, ja esimerkiksi heidän kuljettamiseen on oma logistinen organisaationsa. Operatiivisessa toiminnassa on mukana parikymmentä ihmistä valmisteluvaiheessa, ja itse tapahtumassa tietysti sitten moninkertaisesti lisää. Kun tätä vertaa yleisesti meidän järjestämiin tapahtumiin, ei tässä olla ihan MM-kisojen tasolla, mutta EFT:tä isompi tämä on merkittävästi, Bruun vertaa.

SPV:n päävalmentaja ja urheilutoimenjohtaja Tommy Koponen kertoi ennen juhannusta haastattelussa, että vapaaehtoisia on tullut jo todella mukava määrä, vaikka mainonta ei ole ollut vielä edes kovin laveaa. Bruun haluaa vaalia Seinäjoen tapahtumassakin Suomen hyvää mainetta tapahtumajärjestäjänä.

– Verkon kautta hakemuksia on tullut ainakin satakunta, ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kautta tulee myös porukkaa. Määrällisesti ollaan hyvässä vaiheessa, ja kaikille löydetään varmasti sopiva tehtävä, jotta organisaatio on mahdollisimman toimiva. Suomella on hyvä maine, ja urheilijat ovat lajissa kuin lajissa järjestään todella tyytyväisiä täällä järjestettyihin tapahtumiin. Siitä halutaan pitää kiinni nytkin, Bruun päättää.

33759311272_89aacb352b_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat: Juha Käenmäki

Jaa artikkeli