SB Vantaa vei cupin pikkufinaalin jo neljännen kerran

SB Vantaa voitti Suomen cupin naisten pikkufinaalin. Vastassa ollut Ä-Lasti taipui lukemin 5-8 (2-1,1-2,2-5).

Pikkufinaalissa vastassa ollut Ä-Lasti Helsingistä johtaa lohkoaan 2. divisioonassa. SB Vantaa pelaa sarjaporrasta ylempänä ja kärkkyy paikkaa liigakarsintoihin.

Katso Esa Takalon ottelukuvat.

SB Vantaan parhaana palkittiin 1+3 merkkauttanut Jenni Rautanen. Hänelle pikkufinaalin mestaruus oli jo kolmas.

Ä-Lastin nimilistassa komeilivat mm. entiset maajoukkuepelaajat Tiia Ukkonen ja Mia Alen, ja muiltakin pelaajilta löytyy liigakokemusta takavuosilta.

Ottelun ensimmäisessä erässä joukkueiden sarjatasojen ero ei näkynyt, vaan tauolle mentiin Ä-Lastin 2-1-johdossa.

– Nimilista oli tiedossa, mutta sen edessä ei vain pidä hämääntyä. Ja alussa nähtiin, että huolimattomuus kostautuu, naurahti SB Vantaan parhaana palkittu Jenni Rautanen (1+3).

Tämän voi huomata myös tilastoista. Ensimmäisessä erässä Ä-Lastin Anna Vuorinen torjui kymmenen kertaa, kun SB Vantaan Milla Räsäselle niitä merkittiin neljä.

SB Vantaa oli tänään tehokas ylivoimalla onnistuen jokaisella kolmella kerralla venyttämään Ä-Lastin verkkoa.
– Tiedetään kyllä mitä halutaan hakea ylivoimalla. Välillä ne aukot löytyvät vastustajan nelikosta löytyvät, mutta välilllä ei. Hyvä, että tänään onnistuttiin, Rautanen kertoo.

Miten suhtaudut Suomen cupiin. Palveleeko se tarkoitustaan?
– Mielestäni cup on erilainen kokemus ja tuo hyvää vaihtelua sarjakauteen. Cupin loppuottelu ja pudotuspelit ovat kauden kohokohtia minulle.

SB Vantaan cupjuhlat tosin saavat siirtyä ensi viikonloppuun.
– Huomenna pelataan sarjaa, mutta viikon päästä ei ole pelejä, niin sitten varmaan juhlistetaan tätä voittoa, Rautanen päättää.

Toisessa erässä SB Vantaa kipusi ensimmäisen kerran johtoon, mutta Ä-Lastin Jenni-Mari Kämäräisen tasoitusmaalilla tilanne ennen kolmatta erää oli 3-3.

Ratkaisun avain oli  SB Vantaan tehokas erikoistilannepelaaminen kolmannessa erässä. Vantaalaiset pääsivät kolme kertaa ylivoimalle ja onnistuivat jokaisella kerralla. Ensimmäisen niittasi maalin edestä Bea Karling, toinen syntyi Jenni Rautasen vanhanaikaisella ja Riitta Lankisen veto viivasta vei SB Vantaan 7-5-johtoon. Ä-Lastin sinnittely päättyi kolme minuuttia ennen loppua, kun Anniina Sirviö voitti kaksinkamppailun kulmassa, nousi vastustamattomasti maalille ja nosti rystyltä loppuluvuiksi 5-8.

SB Vantaa on cupin pikkufinaalihistorian menestynein joukkue. Tänään tullut titteli on SB Vantaalle jo neljäs ja se on voittanut kaikki pelaamansa pikkufinaalit. Vuosi sitten SB Vantaa kaatoi ÅIF:n 3-0.

Kuva: Esa Takalo.

TEHO Sport Suomen cupin loppuhuipennus
Tampere Areena
21.1. Naisten pikkufinaali: Ä-Lasti – SB Vantaa 5-8 (2-1, 1-2, 2-5)
1. erä: 2:05 Laura Nokelainen (Mia Alen) 1-0, 6:03 Alen (Nokelainen) 2-0 sr, 11:59 2-1 Heli Haapasalmi (Riitta Lankinen).
2. erä: 23:49 Bea Karling (Jenni Rautanen) 2-2, 29:02 Judith Hyvärinen 2-3, 37:21 Jenni-Mari Kämäräinen (Nina Mänty) 3-3.
3. erä: 43:53 Karling (Rautanen) 3-4 yv, 45:50 Ann-Mari Hella (Hyvärinen) 3-5, 48:27 Nokelainen (Alen) 4-5, 49:34 Rautanen
(Haapasalmi) 4-6 yv, 51:16 Nokelainen (Alen) 5-6, 53:44 Riitta Lankinen (Rautanen) 5-7 yv, 57:07 Anniina Sirviö 5-8.

Parhaina palkittiin: Ä-Lasti: Mia Alen ja SB Vantaa: Jenni Rautanen.

Torjunnat: Anna Vuorinen, Ä-Lasti: 10+4+7=21 ja Milla Räsänen, SB Vantaa: 4+3+8=15.

Jäähyt: Ä-Lasti 6 min. ja SB Vantaa 0 min.

Erotuomarit: Mika Palo ja Antti Savolainen.