Petteri Nykky palaa salibandymiesten päävalmentajaksi

Salibandyliitto on valinnut Petteri Nykyn Suomen miesten salibandymaajoukkueen seuraavaksi päävalmentajaksi neljän vuoden sopimuksella.

Kahdesti salibandymiehet MM-kultaan johdattanut Nykky ottaa päävalmentajan tehtävän vastaan kuusi viimeisintä vuotta salibandymiehiä luotsanneelta Petri Kettuselta.  

Nykyn, 51, sopimus ulottuu tammikuun 2021 loppuun saakka, ja kattaa vuosien 2018 ja 2020 MM-kisat. Vajaan kahden vuoden päästä Suomi puolustaa maailmanmestaruutta Prahassa, Tshekissä ja joulukuussa 2020 MM-tapahtuma järjestetään Suomessa.

– Aina on kunnia-asia saada valmentaa Suomen maajoukkuetta, mutta samalla tiedostettava vastuu ja isot haasteet, joita meillä on edessä. Pahimmat kilpakumppanimme menevät koko ajan eteenpäin ja tekevät kaikkensa voittaakseen hallitsevan maailmanmestarin, Petteri Nykky luotaa tunnelmiaan.  

– Meillä on alkamassa miesten maajoukkueen kanssa hieno ja erityisen kiinnostava neljän vuoden matka, joka huipentuu vuoden 2018 Prahan MM-kisoihin ja 2020 kotikisoihin. Kotikisat tulevat saamaan lajissamme ennen näkemättömän huomion osakseen, ja ne ovat tärkeä osa huippu-urheilullista kehittymistämme, Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi toteaa.

– Petteri Nykky on yksi maailman parhaista ja menestyneimmistä valmentajista, joka on marinoitunut ja menestynyt aikaisemminkin kovan paineen alla. Hän saa valmennettavakseen erittäin kunnianhimoisen pelaajiston, joka haluaa maailmanmestaruuden jälkeen olla entistä vahvempi tulevissa koitoksissa, hän jatkaa.

Nykyllä pitkä historia
maajoukkuevalmentajana

Petteri Nykky on toiminut Suomen miesten päävalmentajana vuosina 2004-2010, mutta hän oli mukana maajoukkueen valmennuksessa jo vuosien 2000 ja 2002 MM-kisoissa. Ja kuten tunnettua Nykky johdatti Suomen miehet kahdesti peräkkäin MM-kultaan. Ensimmäinen tuli 2008 Prahassa ja toinen joulukuussa 2010 Hartwall Arenalla. Sveitsin maajoukkuetta hän valmensi 2011-2015.  

Viimeiset kaksi vuotta Nykky on ollut Classicin päävalmentajana. Hänen johdollaan tamperelaisseura saavutti seurahistoriansa ensimmäisen miesten Suomen mestaruuden viime keväänä.  

Palaat Suomen lippulaivamaajoukkueeseen kuuden vuoden jälkeen.
Miten koet muuttuneesi valmentajana tänä aikana?

–  Valmentajan työ on jatkuvaa itsensä kehittämistä. On tässä jotain kokemustakin kertynyt, mutta koko ajan pitää pyrkiä uudistumaan ja olemaan parempi kuin eilen. Tästä ohjenuorasta olen pyrkinyt pitämään kiinni. Ja pelaajien kanssa kommunikointi entistä tärkeämmässä roolissa.

Panostus kasvaa kohti
MM2020-kotikisoja

Nykky aloittaa virallisesti päävalmentajana 13.2.2017. Kauden 2017-18 ajan hän saa toimia maajoukkuevalmentajuuden ohella myös seurajoukkueen valmennuksessa, mutta toukokuun 2018 alusta alkaen pesti muuttuu kokopäiväiseksi, jolloin seuravalmennus jää kokonaan pois.

Osana päävalmentajan toimenkuvaa tulee silloin olemaan Salibandyliiton huippu-urheilusektorin toimintaa ja seurojen huippuvalmennusta tukevat tehtävät.

– Maajoukkueen päävalmentajuuden ja huippu-urheilujohtajuuden erottaminen eri tehtäviksi antaa huippu-urheilujohtajalle mahdollisuuden keskittyä täysipainoisesti koko suomalaisen huippu-urheilun kehittämiseen. Kun samaan aikaan saamme vuoden siirtymäajan jälkeen miesten maajoukkueeseen päätoimisen valmentajan, joka pystyy myöskin tukemaan seuroissa tapahtuvaa valmennusta, on meillä hyvät mahdollisuudet olla strategian mukaisesti maailman paras salibandymaa, puheenjohtaja Ismo Haaponiemi perustelee ratkaisua.  

Samu Kuitusesta
maajoukkueen valmentaja

Päävalmentajan ohella Salibandyliiton hallitus on valinnut Samu Kuitusen miesten maajoukkueen valmentajaksi. Kuitunen on Petteri Nykyn pitkäaikainen valmennuskumppani, ja mentori, kuten Nykky asian ilmaisee. Kuitunen oli mukana valmentajana vuoden 2008 MM-kisoissa. Kuitusen sopimus on saman pituinen kuin päävalmentajan.

Muut maajoukkueen valmentajat ja taustatiimi valitaan myöhemmin kuluvan kevään aikana.

Jaa artikkeli