Kun Suomen mitaliketjun katkeaminen oli lähimpänä

Salibandyn kymmenenennet naisten MM-kisat alkavat perjantaina Tampereella. Throwback-sarjamme tämä osa palaa seitsemänsiin, jotka pelattiin joulukuussa 2009 Ruotsin Västeråsissa. Suomen sijoitus siellä oli kolmas Maiju Merikannon noustua pronssiottelun sankariksi.

Suomen ensimmäinen turnaus Matti Kaipion valmennuksessa alkoi käsikirjoituksen mukaisesti kun Venäjä hoitui 7-1 ja Tanska 6-1, mutta juna alkoi kallistua kolmannessa ottelussa Sveitsiä vastaan. Alppimaa nousi tappioasemalta 5-3-voittoon, ja sen jälkeen sveitsiläiset eivät Suomea olekaan MM-kaukalossa kukistaneet. Häviö merkitsi toisesa ottelussa jyrän lailla edenneen Ruotsin kohtaamista jo välierässä, ja Suomen itseluottamusta koeteltiin vielä alkusarjan lopuksi. Sitkeä Puola nousi kolmen maalin takaa lukemiin 3-2 ja pakotti Suomen aikalisään ennen 6-3-voiton varmistumista.

Välierästä tuli pelätyn epätasainen kun ABB Arenan kotiyleisöään huudattanut Ruotsi hurjasteli finaaliin lukemin 10-2. Paljon paremmin ei tosin pärjännyt Ruotsin finaalivastustaja Sveitsikään vaan hävisi loppuottelun 6-2.

Suomi ei ole jäänyt MM-kisoissa koskaan ilman mitalia, ja tiukimmalla metalli oli nyt kun Tshekki ja Suomenkin liigassa torjunut maalivahti Jana Christianova eivät olleet taipua millään. Suomen sankariksi nousi ainoissa MM-kisoissaan hyökkääjä Maiju Merikanto, joka laukoi pronssiottelun 3-2-voitossa Suomen kaikki kolme osumaa.

Suomen nykyisen MM-joukkueen runkopelaajat Elina Kujala ja Karoliina Kujala pelasivat Västeråsissa ensimmäisen aikuisten MM-turnauksensa. Anni-Maija Seppäselle, Mia Alénille, Elina Enlundille, Maiju Merikannolle, Kati Salmiselle, Anna Yli-Kojolalle ja Henna Yläsuolle joulukuun 2009 MM-turnaus oli tähän saakka ainoa.

Suomen joukkue MM-kisoissa 2009:

Maalivahdit: Jonna Mäkelä ja Anni-Maija Seppänen.
Kenttäpelaajat: Eliisa Alanko, Mia Alén, Elina Enlund, Paula Jouhten, Laura Kokko, Minna Korhonen, Elina Kujala, Karoliina Kujala, Maiju Merikanto, Jenni Morottaja, Anu Peltokangas, Kati Salminen, Anne Suomalainen, Heli Suoreijus, Tiia Ukkonen, Anna Vartiainen, Anna Yli-Kojola ja Hennna Yläsuo.
Valmentajat: Matti Kaipio, Jari Oksanen ja Kati Pasanen.

mm2009b.jpg

Jaa artikkeli