Kohti Superfinaalia: Maali vai ei ? - videotarkistus käytössä

Hartwall Arenalla lauantaina pelattavissa miesten ja naisten loppuotteluissa on käytössä maalikameratarkistus epäselvissä tilanteissa.

Kyse on Salibandyliiton kokeilusta, johon lupa on saatu Kansainväliseltä Salibandyliitolta pari viikkoa sitten. Kokeilu koskee vain tämän kauden miesten ja naisten loppuotteluita.

– Haluamme antaa tällä kokeilulla kaiken mahdollisen tuen finaalien erotuomareillemme, kertoo Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Mika Saastamoinen.

– Kokeilua puoltaa vahvasti myös Hartwall Arenalla jo valmiina oleva maalikamerajärjestelmä, hän jatkaa.

Salibandyliigassa on tällä kaudella ollut käytössä videotutkintapyyntö tapauksissa, jotka liittyvät kurinpidollisiin kysymyksiin. Superfinaaleissa tehtävällä maalikamerakokeilulla puututaan nimenomaan epäselviin maalitilanteisiin. Sen sijaan mahdollisissa rangaistuslaukauksissa tapahtuvaa pallon taaksepäin siirtymistä ei maalikamerajärjestelmällä tarkisteta, sillä tähän IFF:ltä ei saatu lupaa.

Kuinka videotarkistus Superfinaalissa käytännössä tapahtuu ?

– Se voidaan tehdä pelkästään tilanteissa, joissa on epäselvää, onko kyseessä maali vai ei.

– Epäselvissä maalitilanteissa erotuomarit päättävät, haluavatko he käyttää maalikameratarkistusta vai eivät. Käytännössä tarkistus tehdään samaan tapaan kuin jääkiekossa eli toimitsijapöydältä erotuomareilla on yhteys videojärjestelmää käyttävään henkilöön, jonka paikka on Hartwall Arenan ylätasolla. Hän tarkistaa tilanteet kuvanauhalta erotuomareiden pyynnöstä. Maalikamera kuvaa tilanteet suoraan maalien yläpuolelta.

Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin aina tarkistusta pyytänyt erotuomari kuultuaan videotarkistajan lausunnon.

Videotarkistus on osaavissa käsissä, sillä maalikamerajärjestelmää käyttää pitkän linjan salibandyerotuomari Rainer Ehro, joka toimi kuluvalla kaudella Jokereiden KHL-liigaotteluissa vastaavissa tehtävissä.

Koska kyseessä on kokeilu, Salibandyliitto raportoi kokemukset Kansainväliselle Salibandyliitolle, jossa videotarkistuskäytäntöä kehitetään jatkoa silmällä pitäen.

EDIT: Uutista täydennetty 8:30.

Kuva: Juhani Järvenpää.

———
Ote videomaalituomarisäännöistä

1. Videotarkastuksesta päättää aina erotuomari, joukkueilla ei ole oikeutta sitä pyytää.
2. Tarkastusta pyytänyt erotuomari tekee lopullisen päätöksen.
3. Videomaalituomaria voidaan käyttää seuraavissa tapauksissa:
* Päätettäessä, ylittikö pallo maaliviivan tason.
* Päätettäessä, ylittikö pallo maaliviivan tason etupuolelta, maalitolppien merkkien välistä ja oletetun maalin yläriman korkeuden alta (maalikehikon siirryttyä pois paikoiltaan).
3. Oliko erä tai otteluaika päättynyt, kun pallo ylitti maaliviivan tason ?
4. Päätettäessä, ohjaako hyökkäävän joukkueen pelaaja tarkoituksellisesti pallon maaliin jollain vartalonsa osalla tai potkaistiinko pallo maaliin

Videomaalituomarisäännöt kokonaisuudessaan (.pdf).

Jaa artikkeli