Helsingborgin superkvartetti hyökkää Suomen puolesta

Neljä suomalaista huippupelaajaa salibandyn emämaan huippuseurassa? Ja päävalmentaja. Ja urheilutoimenjohtaja. Juha Kivilehto, Mika Ahonen, Mika Kohonen, Jami Manninen ja Petri Hakonen tekevät Helsingborgissa lajihistoriaa. Ja koko pelaajakvartetti nähdään ensi sunnuntaina Vantaan Energia Areenalla Suomen haastaessa Ruotsin. Tapahtumaan on myyty jo yli 1 600 lippua.

Helsingborgin legioona liittyy Suomen maajoukkueen matkaan keskiviikkona Helsinki-Vantaan lentokentällä, ja ohjelma on tiivis. Heti torstaina odottaa Suomen ja Ruotsin ensimmäinen kohtaaminen Uumajassa, ja kolme yötä myöhemmin ”Finnkampen” huipentuu Vantaan Energia Areenalla.
– Vielä on ollut Helsingborgin kopissa rauhallista eikä sen asetelmia maaotteluihin ole sen jyrkemmin haettu, FCH:n luottopakki ja urheilutoimenjohtaja Juha Kivilehto maistelee.
– Keskittyminen on ollut vielä seurajoukkueen tekemisessä. Mutta varmasti ensi viikon alussa alkaa pieni henkinen sodankäynti suomalaisten ja ruotsalaisten välillä.
Ruotsin maajoukkueeseen on Helsingborgista nimetty maalivahti Jonathan Paulsson sekä hyökkääjä Linus Nordgren.

Pitkälti jo MM-joukkueet

Syyskuun maaottelut ovat maajoukkueen toiseksi viimeinen ottelutapahtuma ennen MM-kisoja, joten valmisteluiden ja kokoonpanojen on käännyttävä jo loppusuoralle. Tai kuten Suomen päävalmentaja Petri Kettunen tiivisti: Osumatarkkuuden pelaajavalinnoissa on tässä kohdin jo oltava suuri.
hakonen_fch.jpg– Ruotsilla on aina huippujoukkue kasassa vaikka heiltä muutama pelaaja matkasta puuttuisikin, ruotsalaiset huiput läpikotaisin tunteva Juha Kivilehto varoittaa.
– Veikkaisin, että nyt valitusta joukkueesta 80 prosenttia tulee olemaan myös kisoissa. Heillä on myös muutama loukkaantunut pelaaja, jotka tulevat kisoihin vaikkeivät vielä näissä peleissä olekaan.
Vaikka ensi viikolla ei vielä jaeta MM-mitaleita, ovat tämän tason ottelut harvinaista herkkua.
– Jokaisella pelillä minkä Suomen maajoukkue pelaa on suuri merkitys, koska maaotteluita ei kauden aikana hirveästi pelata. Tämä korostuu varsinkin kun kohtaamme hallitsevan mestarin. Näemme missä asioissa olemme onnistuneet ja mitä asioita meidän pitää parantaa ennen MM-kisoja, Juha Kivilehto muistuttaa.
– Viime kisojen jälkeen jokainen kärkimaa on hieman päivittänyt ja kehittänyt omaa pelaamistaan vaikkei mitään ihan radikaalia olekaan tapahtunut. Jokaisessa joukkueessa on totta kai tapahtunut myös muutosta pelaajistossa, mikä taas vaikuttaa joukkueiden tapaan pelata.

Skånessa totuttu luottamaan suomalaisiin

Skånesta näköetäisyydeltä Tanskan rannikosta tuleva FC Helsingborg tunnettiin jo vanhastaan Svenska Superliganin suomalaisjoukkueena, ja nyt punakeltaisten sinivalkoisuus on väännetty jo ääriasentoonsa. Vaikka Jani Kukkola, Mika Moilanen ja Asser Jääskeläinen palasivat kesällä Salibandyliigaan, heidän tekemänsä vaikutelman on täytynyt olla positiivinen.
– Vastaanotto joukkueessa on ollut hyvä. Helsingborgissa on totuttu siihen, että täällä on paljon suomalaisia. Viimeiset seitsemän vuotta täällä on ollut vähintään yksi suomalainen joukkueessa, parhaimmillaan neljä, Juha Kivilehto ynnää.
Osansa on myös sillä, että niin edelliset kuin uudetkin hankinnat ovat olleet aivan suomalaisen salibandyn terävintä kärkeä.
– Kaikki suomalaiset ketä olemme nyt tänne saaneet ovat huipputyyppejä. He tuovat joukkueeseen esimerkkiä ja voittamisen kulttuuria. Jokainen heistä tietää minkälaista päivittäistä tekemistä vaatii, että joukkue voi pärjätä keväällä. Kyllä jokaiselle heille on iso rooli tarjollla joukkueessa niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Mika Kohonen saapui johtamaan

FCH:n ja Suomen maajoukkueen kvartetti on melkoinen pakkaus. Peliskanneri ja -tietokone korvien välissä raksuttava Juha Kivilehto itse tekemässä peliä, nopea ja taitava Petri Hakonen kirpeine kaukolaukauksineen, härkämäisen vahva maalikone Jami mihu_fch.jpgManninen ja Mika Kohonen, jonka taidot koko lajimaailma tuntee.
Mika Kohosen saama mediahuomio Svenska Superliganin keskiviikon avauspressissä kertoi miehen arvostuksesta. ”Kotini on Ruotsin salibandy, jossa olen pelannut koko aikuisikäni”; ”Mihu” herkisteli lehdistölle, mutta saanee meren tällä puolen sanansa anteeksi. Niin paljon kahden MM-kullan kuningas on suomalaiselle salibandylle antanut.
Huomionarvoisaa on myös, ettei Helsingborgissakaan nyt välttämättä häärisi viittä suomalaista ellei Kohonen olisi aikanaan avannut latua. Hänen neljän Ruotsin mestaruutensa, piste-ennätyksensä ja kaikkien muiden näyttöjensä jälkeen ei suomalaisten tarjokkaiden ole juuri tarvinnut vakuutella, että meilläkin osataan salibandya.
Hetkeksi sportchefin tuoliin siirtyvä Juha Kivilehto alleviivaa, että Mika Kohonen hankittiin myös Helsingborgin joukkueeseen ottamaan vastuuta.
– Mihulla on iso rooli joukkueessa. Mihu on värvätty tänne johtohahamoksi ja tästä esimerkkinä myös, että hän toimii joukkueen kapteenina ensi kaudella. Mihu on yksi parhaista ellei paras johtaja mitä salibandymaailmasta löytyy. Juuri mitä tämä seura on monta vuotta kaivannut. Nyt saimme samassa paketissa maailmanluokan pelaajan ja joukkueelle huippujohtajan.

Pelitavassa eniten totuttelemista

”Juhis” itse ja Mika Kohonen ovat ruotsalaisessa huippusalibandyssa jo vanhoja tekijöitä. Sveitsistä siirtyvällä Jami Mannisella ja SPV:stä tulevalla Petri Hakosella menossa on sopeutuminen taas uuteen lajikulttuuriin.
– Suurin ero suomalaisessa ja ruotsalaisessa on pelitavassa, tämän opettelu on varmasti se suurin asia uudelle pelaajalle. Peli on myös huomattavasti fyysisempää kuin muissa sarjoissa. Onneksi meidän uudet pelaajat ovat tottuneet tähän jo kansainvälisissä peleissä, joten uskon, että sopeutumiseen ei mene niin kauan aikaa. Sopeutumista edesauttaa myös, että he ovat pelanneet aikaisemminkin ulkomailla, Kivilehto muistuttaa.
Syksyn harjoitusotteluissa Kivilehto, Hakonen ja Kohonen ovat tehneet peliä samassa viisikossa Mannisen vahvistaessa kakkoskenttää.

”Amu” tuo vauhtia – alkuun suomeksi

Vaikka suomalaiset pelaajat ovat Svenska Superliganissa jo tuttu näky, on meikäläisessä SSL-päävalmentajassa vielä eksotiikkaa.
manninen_fch.jpg– Myös valmentajan osalta kaikki on mennyt hyvin. Totta kai pieniä ongelmia tulee aina, kun valmentaja haluaa tehdä omia muutoksia joukkueeseen ja sen pelitapaan, sportchef Kivilehto muotoilee.
”Amu” Ahonen onkin saanut vastailla ruotsalaisen median kysymyksiin siitä, mitä hän aikoo joukkueessa muuttaa. Enemmän liikettä sekä pallon kanssa että ilman on skånelaisyleisölle ainakin luvassa eikä liene vaikea arvata, että kymmenen Suomen mestaruuden velho näkee tien menestykseen myös Ruotsissa kulkevan oman maalin varjelemisen kautta.
Kielitaidoltaan Ahosta ei tunneta suorastaan EU-komissiotason simultaanitulkkina, mutta huippujoukkueen peluutuksen odotetaan sujuvan. Aluksi päävalmentaja on saanut vetää harjoitukset suomeksi Kivilehdon ja Kohosen tulkatessa, mutta kauden mittaan ei ruotsi voi olla tarttumatta.
– Kommunikointi joukkueessa on päivä päivältä parantunut, Juha Kivilehto kertoo.
– Joukkueen kielinä toimivat niin ruotsi ja englanti kuin suomikin. Tulkkaustarpeita tulee silloin tällöin, ja silloin olemme Mihun kanssa auttaneet.

”Juhis” johtokunnan kerroksen kulmahuoneessa

Helsingborgin kaikkein kovin suomalaissaavutus saattaa kuitenkin olla Juha Kivilehdon itsensä marssi seuran urheilutoimenjohtajaksi, sportchefiksi sikarien ja konjakin tuoksuun johtokunnan kerroksen kulmahuoneeseen. Sillä tuolilla ei enää jännitetä tryoutilla vaan tehdään päätöksiä ja valitaan pelaajia.
Ruotsalaiseen huippujoukkueeseen.
– Ilmeisesti viime vierailulla Helsingborgissa oli jotain tullut tehtyä oikein kun seuran johto reilu vuosi sitten esitti tälläistä pestiä. Joulukuun 2014 kisojen jälkeen FCH kysyi halukkuutta tulla takaisin tänne pelaamaan, jolloin tokaisin puheenjohtajalle, että tulen ja voin tulla manageriksi kun peliura on ohi. Reilu kuukausi eteenpäin ja seuran puheenjohtaja soitti ja kysyi, että miltä kuulostaisi jos olisit seuran sportchef samalla kuin pelaisit. Seuran silloinen manageri Kent Göransson oli ilmoittanut jättäytyvänsä pois pestistä lähitulevaisuudessa. Aika nopeasti syntyi päätös siitä, että tämä mahdollisuus on pakko katsoa. Koska uran jälkeen haluan toimia salibandyn parissa ja näen, että tämä olisi itselle se paras rooli.
Olemukseltaan hämmästyttävästi mediapersoona Tuomas Enbuskea muistuttava Juha Kivilehto on helppo kuvitella tulevaisuuden urheiluvaikuttajaksi jopa seuratasoa korkeammalla.
Ja itse asiassa vaikka salibandyakin laajemmissa kuvioissa.
Kivilehdolla on niin kokemusta kuin laaja suhdeverkostokin, kaupallinen koulutus ja silmissä harkitseva mutta määrätietoinen katse, joka näkee huomista pidemmälle. Pakettiin kuuluu luonnollisesti, että vastaus haastattelupyyntöön on nopea ja palveluhenkinen.
– Vastaanotto tässä pestissä on ollut hyvä, vaikka eihän se ole mikään helpoin paikka olla esimiehenä omille joukkuekavereilleen, Kivilehto myöntää.
– Mutta pelaajat ovat sen verran fiksuja, että tietävät koska olen pelaaja ja koska olen sportchef. Tuplarooli mahdollistaa myös sen, että pystyn panostamaan pelaamiseen edelleen täysipainoisesti mikä on minulle elintärkeä asia. Haluan vielä kehittyä ja voittaa pelaajana.

Mutta uskaltaako valmentaja jättää sportchefin penkille jos paikka tulee? Vai voiko sellaista paikkaa tulla?
– Kyllä meillä on tällä hetkellä sellainen valmentaja, että sitä ei paljon kiinnosta kenet se penkittää jos homma ei toimi. Ja minulle on vielä helpompaa toimia sportchefinä kun valmentaja on minulle entuudestaan tuttu. Tiedän, mitä ”Amu” osaa ja pystyn luottamaan häneen asioissa täysin. Tämä helpottaa omaa taakkaani huomattavasti.

Vantaan Energia Areenan maaottelupäivän ohjelma 11. syyskuuta (toiset ottelut)
(Rajatorpantie 23, 01600 Vantaa)

klo 13:00 Suomi – Ruotsi (naiset)
klo 16:00 Suomi – Ruotsi (miehet)

Pääsyliput
Joukkuelippu (päätykatsomot) 
120 € (max. 20 hlöä)
Tilauslomake täällä.

Yksittäisliput ennakkoon
Aikuiset 15 €
Alennusryhmät 8 € (opiskelijat & eläkeläiset)
Pyörätuoli 8 €
Lapset (6-16 v.) 5 €
Yksittäiset liput myy Lippupiste: lippu.fi/salibandy

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: FC Helsingborg ja Per Wiklund 

Jaa artikkeli