2011: Kun Suomi palasi MM-finalistiksi

Naisten kahdeksas MM-turnaus pelattiin Sveitsin St. Gallenissa, johon Suomi matkusti kunnossa olevaa fysiikkaa ja henkistä kovuutta painottaneen uuden päävalmentajansa Karo Kuussaaren johdolla. Nyt Suomen naiset palasivat MM-finalisteiksi ja haastoivat loppuottelussa Ruotsin tosissaan.

Suomi selvitti oman alkulohkonsa puhtaalla pelillä maalierolla 26-2 tyydyttyään pelien ratkettua pudottamaan vauhtia ja säästelemään voimiaan jatkoon. Ruotsi sen sijaan painoi alusta loppuun kaasu pohjassa ja mätti kolmessa alkusarjan ottelussaan yhteensä 68 maalia.
Suomen tehokkaimpia olivat Anne Suomalainen, Katri Luomaniemi ja viimeiset arvokisansa pelannut Katriina Saarinen.

Neljän lohkon systeemi tuotti kahdeksan joukkueen pudotuspelit, jotka aloitettiin puolivälierillä. Niissä Suomen ei vielä tarvinnut muuttaa alkusarjan reseptiään, sillä voitto Puolasta tuli selvin numeroin 13-2.
Välierässä oli jo otettava huomioon kaikki mahdollisuudet, mutta Suomi pelasi Tshekkiä vastaan alusta loppuun keskittyneesti ja Jonna Mäkelä piti verkkonsa puhtaana 6-0-voitossa. Rentoutta peliin toi vahva alku kun ottelussa hattutempun laukonut Elina Kujala pohjusti viidessä minuutissa Suomelle 2-0-johdon.

Ruotsin maaliero turnauksessa oli välierien jälkeen 98-3 eikä finaalin suosikista ollut kenelläkään epäselvyyttä. Haastaja Suomi harasi kuitenkin sitkeästi vastaan, ja ennen kaikkea Jonna Mäkelän rauhallisen tarkat torjunnat saivat keltapaidat kerran toisensa jälkeen puistelemaan päitään.
Laura Kokon kaukolaukaus toisen erän alussa kavensi Ruotsin johdon 2-1:een, ja Sara Kristofferssonin taituroiman 3-1:n jälkeen tuli Suomi vielä kerran. Laura Mertsalmi laukoi kaukaa ja Anne Suomalainen ohjasi maalin kulmalta osuman, joka jostain syystä merkittiin Ruotsin omaksi maaliksi.
Kolmannessa erässä Suoman vastaiskut harvenivat voimien vähetessä mutta lopullinen ratkaisu venyi melkein loppuun saakka. Vasta neljä minuuttia ennen loppua Ruotsin kapteeni Karolina Widar onnistui kruunaamaan viimeiset arvokisansa lapioimalla yläriman ja Jonna Mäkelän kautta Ruotsin neljännen osuman.

Tshekki teki historiaa nappaamalla ensimmäisen naisten MM-mitalinsa. Sveitsi ehti johtaa pronssiottelua jo 2-0, mutta toisessa erässä Tshekki nousi tasoihin ja kahdeksan minuuttia ennen loppusummeria Dominika Steglova nosti ratkaisun.

St. Gallenin turnauksen erikoisuus oli Latvian Baiba Jurusa, joka pelasi jo kahdeksannen naisten MM-turnauksensa. Ahvenanmaalla 1997 Jurusa oli nuori pelaaja, St. Gallenissa jo joukkueen kokenein.